У кориту жељезнице пронађена експлозивна направа тешка око 100 килограма

Срна
У кориту жељезнице пронађена експлозивна направа тешка око 100 килограма

ИСТОЧНА ИЛИЏА - Приликом уређења корита ријеке Жељезнице на подручју општине Источна Илиџа пронађена је експлозивна направа тешка око 100 килограма, која највјероватније потиче из протеклог рата, саопштено је из Општинске управе.

Општина Источна Илиџа обавијестила је надлежне службе о проналаску неексплодираног убојитог средства, а извиђањем је утврђено да се вјероватно ради о убојном средству из протеклог рата које је такозвана Армија БиХ правила у импровизованим радионицама.

Дужина направе је 170, пречник 40 центиметара, а приближна маса је око 100 килограма, саопштено је из Општинске управе.

"Узимајући у обзир локацију на којој је направа нађена и близину насеља потребно је извршити детаљну идентификацију и њено стање, те урадити процјену опасности.

Предвиђено је да се то обави у петак, 24. јуна, у 11.00 часова", наведено је у саопштењу. Ако се докаже да је могуће помјерање направе, неутрализација ће се обавити исти дан уз придржавање безбједносних и других процедура. Уколико се утврди да се ради о упаљачима за које није дозвољено помјерање неексплодиране експлозивне направе, биће изведено заштитни земљани радови на локацији након чега ће направа бити уништена на мјесту проналаска.

Из општине Источна Илиџа обавјештавају грађане да је у петак потребно отворити све застакљене површине, а биће спроведено и привремено удаљавање становништва у полупречнику 300 метара од пронађене направе.

Биће успостављена забрана кретања у полупречнику од 500 метара, а грађани који живе у кругу од 1.000 метара биће обавијештени о активностима на уништавању ове направе.

Општина Источна Илиџа ће, заједно са Републичком управом цивилне заштите, Полицијском станицом и Хитном помоћи вршити надзор над спровођењем ове активности и вршити обезбјеђивање мјеста догађаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана