У клупама све мање ученика

Јелена Бјелица
У клупама све мање ученика

Бањалука - У 187 централних и 522 подручна одјељења основних школа, те у 87 средњих школа у Републици Српској сутра почиње школска 2012/2013. година.

У клупе ће сјести око 100.000 ученика основних и око 52.000 ученика средњих школа, а број ђака и ове године је мањи.

- У прве разреде основних школа уписан је 9.901 ученик, што је за 5,7 одсто мање у односу на прошлу годину, кад је уписан 10.501 првачић. У прве разреде средњих школа уписано је 11.626 ученика и још има око 900 слободних мјеста - рекао је министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић и додао да ће продужени боравак у овој школској години бити организован у 40 школа за 1.907 ученика.

Прошле школске године наставу су похађала 105.163 основца и 48.662 средњошколца.

Да је ђака у школама све мање, показује и примјер Основне школе "Алекса Шантић" у Угљевику, у чије ће клупе ове године сјести 730 ученика или 20 одсто мање у односу на прошлу годину, а за посљедњу деценију број ученика у овој школи смањио се за трећину.

Директор ОШ "Алекса Шантић" Сретен Лукић истакао је да је ова установа 2003. године имала 1.127 ученика.

- У овој школској години имамо свега 74 уписана првачића што је међу најмањим уписима полазника који је до сада забиљежен - казао је Лукић.

Омбудсман за дјецу РС Нада Граховац пожељела је свим ученицима успјешан почетак нове школске године. Напомиње да ће почетак школске године донијети нову радост за дјецу, али и нову бригу за родитеље - прије свега да ли ће за своју дјецу моћи обезбиједити све што је потребно.

Наиме, да би опремили своје школарце за први дан наставе родитељи су морали да издвоје минимално 600 КМ за набавку уџбеника, школског прибора, одјеће... Влада Српске обезбиједила је 962.300 КМ за набавку уџбеника за 21.000 ученика првих и других разреда основних школа.

Додатни трошак су инструкције и приватни часови, који ће, према најавама, бити знатно скупљи у односу на претходне године, а за двочас ће требати и до 30 марака.

Због почетка нове школске године од понедјељка ће у Српској бити појачана и контрола учесника у саобраћају. Представници Министарстава просвјете, унутрашњих послова и саобраћаја и веза упутили су апел возачима да возе опрезно како би најмлађи учесници у саобраћају били што безбједнији на путу од школе до куће.

 - Њихова већа безбједност биће омогућена спровођењем активности као што су контрола техничке исправности возила, исправности знакова, те замјена и постављање нових упозорења - поручио је јуче министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић и упозорио све превознике који превозе ђаке да своја возила држе у технички исправном стању и да буду будни у сваком моменту.

Настава у првом полугодишту завршава се 28. децембра. Друго полугодиште почиње 21. јануара 2013. године, а завршава 14. јуна 2013. године.

Посјете

Премијер РС Александар Џомбић, Антон Касиповић и министар унутрашњих послова Српске Станислав Чађо посјетиће Основну школу "Змај Јова Јовановић" у Бањалуци поводом почетка нове школске године. Касиповић, Чађо и директор полиције Српске Гојко Васић присуствоваће у Градишци и Лакташима пријему првачића поводом почетка нове школске године и промоције акције "Заштитимо дјецу у саобраћају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана