У кафи само кафа

Анита Јанковић Речевић
У кафи само кафа

БАЊАЛУКА - Кафеџије у Србији, захваљујући новим прописима, од почетка мјесеца могу бити сигурне да је кафа коју пију екстра квалитета, а судећи према тврдњама надлежних, ни потрошаче у РС и БиХ не треба да брине састав омиљеног напитка јер је та област добро уређена и обезбјеђује висок степен заштите конзументима.

Под именом “кафа” од 31. маја у сусједној Србији могу се продавати само производи направљени искључиво од мљевеног зрна кафе, без додатака као што су јечам, леблебија, соја, раж и слично.

Новим правилником дозвољена је употреба житарица у кафи, али мора бити јасно назначена на амбалажи производа како би потрошачи знали да купују производ на бази сурогата, а не чисту кафу.

Измјене у Србији подстакле су потрошаче у Српској да “претресу” декларације на паковањима кафе на полицама домаћих маркета.

Производња и продаја кафе у Српској регулисана је правилником Агенције за безбједност хране БиХ, а према том документу производ се на тржишту може продавати као мљевена и пржена кафа у зрну, те њене мјешавине.

- Под називом “мјешавина кафе” на тржиште се може ставити само мјешавина добијена од двије или више врста кафе, никако сурогати кафе. Сурогати, под којима се подразумијевају пржени плодови биљака богатих скробом и шећером као што су јечам, раж, пшеница, могу се ставити у промет, али искључиво под називом “мјешавина сурогата кафе” - кажу у Агенцији за безбједност БиХ и додају да је поменутим правилником дефинисано да декларација производа мора садржавати и податке за сурогате и мјешавине сурогата с количином екстраката у процентима.

Да се поменути прописи поштују и да пијемо квалитетну кафу, потврђују контроле које је у протеклом периоду обавио Инспекторат РС.

- Републичка инспекција за храну у оквиру контроле безбједности и квалитета кафе која се прометује на тржишту Српске извршила је ове године 115 контрола у којима је узето седам узорака кафе. Лани смо контролисали 442 пошиљке од којих је узет 31 узорак, у питању је увозна кафа, а сви извјештаји лабораторијских анализа и ове и прошле године показују да су производи безбједни и одговарајућег квалитета - истакли су у Инспекторату РС.

Да је шољица кафе коју платимо у кафићима добијена искључиво од кафе, а не мјешавине сурогата тврди члан Управног одбора Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС “Хорека” Златан Татић.

- Сви угоститељи купују кафу искључиво у зрну која се меље на апарату у моменту док се прави напитак. Тако имамо директан увид у зрно и јасно можемо видјети да је у питању кафа, а не нека житарица. Е сад, какав је квалитет тог зрна, тиме треба да се баве надлежни органи. Ми знамо оно што је назначено на декларацији - појаснио је Татић.

Директорица приједорског Удружења грађана “Дон” Муриса Марић каже да су важећи прописи када је у питању кафа задовољавајући.

- Међутим, мљевена кафа коју годинама купујемо на нашем тржишту махом је увезена из Србије, а та земља је тек сад уредила ту област, тако да не можемо бити 100 одсто сигурни да је мљевена кафа коју пијемо или коју смо пили у протеклом периоду и заиста добијена искључиво од зрна кафе. Истина је да декларације задовољавају прописе, али исто тако видимо да према том правилнику постоји и мјешавина сурогата кафе, а лично не знам да сам икад видјела да је на неком производу назначено да садржи сурогат - прича Марићева.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, које је надлежно за квалитет хране у Српској, истичу да планом рада за ову годину нису предвиђене измјене прописа којима је уређена производња и продаја кафе на домаћем тржишту.

Битан само бренд

Муриса Марић истиче да је свијест потрошача у Српској на веома ниском нивоу, те да већина купује по аутоматизму, не знајући ни шта закон прописује, ни која су им права.

- Потрошачи су код нас подложни утицају реклама или наградних игара које за циљ имају привлачење купаца. Наши грађани купују бренд, најчешће не знајући шта производ садржи, нити им је у већини случајева то битно. Евентуално погледају рок важења, а детаљно читају декларације само они који имају алергије или неке здравствене проблеме - појашњава Марићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 14 беба
Рођено 14 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана