У јулу и августу превентивна кампања ради смањења број погинулих на путевима

Срна
У јулу и августу превентивна кампања ради смањења број погинулих на путевима

БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске проводи превентивну кампању симболичног назива "#101 живот" с циљем смањења броја погинулих на путевима Српске у јулу у августу, мјесецима када је безбједност учесника у саобраћају најугроженија.

Фокус ће бити контрола непрописне брзине употребом 12 пресретача, 21 мобилног радарског система и на основу стационарних система на подручју већег броја градова и општина широм Српске.

Начелник Јединице полиције за безбједност саобраћаја МУП-а Српске Горан Амиџић рекао је на конференцији за новинаре да се у првих пола године догодило 4.558 саобраћајних незгода, што је мање за 125 или 2,7 одсто у односу на исти период лани, а у 80 одсто случајева настала је материјална штета, док су 20 одсто незгоде у којима је било посљедице по лица. Амиџић је рекао да је у првих шест мјесеци погинуло 40 лица, четири више лица или 11 одсто у односу на исти период лани, појаснивши да је смртно страдало 19 возача, шест сувозача, три путника, пет пјешака, четири бициклиста, два мотоциклиста, један тракториста и три сапутника.

Он је додао да је 246 лица задобило тешке тјелесне повреде, што је више за 20 лица или девет одсто у односу на исти период претходне године, док је 1.175 лица задобило лаке повреде, више за 82 лица или 7,5 одсто.

Амиџић је стање безбједности саобраћаја оцијенио као задовољавајуће, наводећи да се највише саобраћајних незгода догодило у надлежности Полицијских управа Приједор и Источно Сарајево гдје је настрадало по шест лица.

"Када посматрамо појединачно град или општину, највише погинулих је на подручју Градишке гдје је у првих шест мјесеци погинуло пет лица. Најтежа саобраћајна незгода у којој су погинула три лица десила се на подручју општине Рогатица", рекао је Амиџић.

Он је додао да су најчешћи узроци саобраћајних несрећа брзина у 15,5 одсто случајева, недржање растојања 15,2 одсто, одузимање првенства пролаза 11 одсто, вожња уназад 11 одсто и управљање под дејством алкохола 5,5 одсто.

Према његовим ријечима, МУП је у овој години санкционисано више од 200.000 учесника у саобраћају, највише оних који су прекорачили брзину, односно који су санкционисани за прекршај прекорачења брзине – 97.000. Посебна пажња, каже, усмјерена је на возаче под дејством алкохола, а таквих је око 9.100 санкционисано, те истиче да актуелна казнена политика није адекватна за рјешавање саобраћајне проблематике.

Инспектор у Управи полиције Милан Саламадија рекао је да ће у јулу и августу спроводити појачане активности с циљем смањења саобраћајних незгода са погинулим лицима, појаснивши да су то мјесеци када је евидентиран највећи број саобраћајних несрећа са погинулим лицима. "У ова два мјесеца прошле године на путевима Српске је погинуло 28 лица, а исти број лица је погинуо и 2020. године", рекао је Саламадија.

Он је указао да је током та два љетна мјесеца 2019. године погинуло 38 лица, а 40 у 2018. године, док се у посљедње двије године тај број смањио захваљујући планским активностима МУП-а. Саламадија је напоменуо да је у 2021. години за прекршај непрописне брзине кретања моторних возила санкционисано 126.000 прекршаја, а ове године већ имамо 97.000 прекршаја непрописне брзине кретања моторних возила. "Фокус наше активности ће бити на контроли возача под дејством алкохола и опојних дрога.

Током јула прошле године за вријеме појачане активности припадника МУП-а из саобраћаја је искључено нешто мање од 8.000 возача под дејством алкохола", рекао је Саламадија.

Он је рекао да је од тог броја 1.100 возача било под дејством алкохола са концентрацијом већом од 1,5 промила.

"За шест мјесеци ове године евидентирано је 525 саобраћајних незгода у којима је код једног од учесника утврђено више од 1,5 промила. Управо нам ове бројке не дозвољавају да станемо, напротив морамо појачати репресију о питању откивања и санкционисања возача који управљају возилом под дејством алкохола, опојних дрога и психоактивних лијекова", рекао је Саламадија.

Он је додао да је све чешћи прекршај да возачи возе под утицајем дрога због чега је прошле године санкционисано 1.200 возача, а 481 ове године, док је због некориштења појаса прошле године кажњено више од 14.000 возача и путника и 10.300 ове године.

Саламадија је навео да ће у фокусу бити и појачана контрола кориштења мобилних телефона током управљања возила и појачана контрола двоточкаша, односно мопеда и мотоцикла, појаснишви да је 670 возача двоточкаша прошле године санкционисано јер нису користили кацигз, док их је 610 било до сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана