У Јадранском мору све више риба које гризу

ГС
У Јадранском мору све више риба које гризу

Да ли вас је у мору некада ујела риба? Ништа чудно. И овог љета било је примјера "напада" ушате рибе на купаче.

Ивица је, играјући се са дјецом у плићаку, осјетио уједе.

"Риба је почела лагано да ми грицка пету, тако да се могу осјетити ти лагани угризи, што ми није превише сметало све док није почела да постаје агресивнија и на крају је успјела да ми откине комад коже са ноге",  рекао је Ивица Коцијан, пише Дневник.хр.

"Сада, у топлије доба године, њихов метаболизам се убрзава и траже неке додатне изворе исхране, а један од извора је уклањање паразита са већих риба или сисара, тако да им људи заправо одговарају. Они виде брадавице и ране, а најчешће када виде рану, онда им је најслађе да грицкају", каже познавалац рибе, Перо Угарковић.

Нема разлога за страх. Ова риба је стални становник Медитерана и Јадрана, врста навикла на људе и купаче и није опасна.

"Оне се залете и немају зубе попут ораде, само се сударе и откину комадић коже са ногу људи и то је симпатично. Препоручио бих људима да ако имају отворене ране, не би требало да улазе у море због себе", објашњава Велимир Врзић, ронилац и подводни истраживач.

Ушате су сребрно-сива риба са црним прстеном на дну репа. Они су чест улов рибара.

Лидија их лови и зна сваку тајну.

"Ушата је риба из струје, лови се ноћу и на струји. Печемо је, с тим да морају да буду лепи крупни комади, а има их, само треба имати воље и стрпљења", рекла је Лидија Видас, пецарош ШРД Тунера из Јадранова.

Порука свим купачима: Обазриво у Јадрану јер због великих врућина он полако постаје дом новим, опаснијим врстама на које нисмо навикли, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана