Јача спрега школа и привредника

Горан Јањић
Јача спрега школа и привредника

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Циљ формирања Регионалног савјета за образовање јесте усклађивање образовања са тржиштем рада те промјена уписне политике у средњим школама сарајевско-романијске регије.

Савјет је формиран у Источном Сарајеву а састанку су, осим представника шест општина града Источно Сарајево, присуствовали и представници општина Рудо, Фоча, Хан Пијесак, Калиновик, Рогатица и Чајниче, директори средњих школа са овог подручја, као и представници Завода за запошљавање РС.

- Оно што је евидентно јесте то да на тржишту рада требамо направити спрегу између онога што треба послодавцима и образовних профила који излазе из средњих школа - рекао је предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман.

Он је додао и да је ово један од путева за дуално образовање.

- Поступак усклађивања потреба тржишта рада и образовних профила у Српској покренут је 2019. године. Тренутно је 106 занимања означено као потребна послодавцима и већ се формирају наставни планови те се обучавају кадрови у средњим школама - истакао је Короман.

У години када је започео овај процес 80 послодаваца је учествовало у обуци и практичној настави за ученике средњих школа, док је претходне године било око 1.000 послодаваца те 3.600 ученика који су били дио праксе у њиховим средњим школама.

Предсједница Актива директора средњих школа Сарајевско-романијске регије и директорка средњошколског центра “Источна Илиџа” Бранка Ковачевић рекла је да је оснивање савјета позитиван корак.

- То тијело координисаће рад свих актера и промовисати уписну политику, те радити на успостављању боље сарадње и односа између средњих школа, Завода за запошљавање и послодаваца - рекла је Ковачевићева.

Она је истакла да је претходне године средњошколски центар “Источна Илиџа” увео ново занимање - царински техничар, те да је већина школа на нивоу града увела занимање техничар информационих технологија.

- Велико интересовање је за то занимање, а ученици по завршетку школовања могу наћи запослење или наставити даље школовање - додала је она.

Састав

На конститутивном састанку за предсједника овог регионалног савјета за образовање изабрана је Љиљана Лиздек, в.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности града Источно Сарајево. За потпредсједнике су изабрани Крсто Ивановић из Фоче и Бранка Ковачевић из Источног Сарајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана