У ино­стран­ство по тре­ћу шан­су за по­том­ство

Ани­та Јан­ко­вић Ре­че­вић
У ино­стран­ство по тре­ћу шан­су за по­том­ство

БА­ЊА­ЛУ­КА - Фонд здрав­стве­ног оси­гу­ра­ња Ре­пу­бли­ке Срп­ске по­чео је са ре­фун­да­ци­јом тро­шко­ва ван­тје­ле­сне оплод­ње па­ро­ви­ма ко­ји су на­кон два не­у­спје­ла по­ку­ша­ја у кли­ни­ци у Срп­ској тре­ћи по­сту­пак, по сво­јој же­љи, ура­ди­ли у ино­стран­ству, а до са­да је на њи­хо­ву адре­су сти­гло десетак за­хтје­ва за ис­пла­ту нов­ца.

Ова мо­гућ­ност пред­ви­ђе­на је но­вим За­ко­ном о оба­ве­зном здрав­стве­ном оси­гу­ра­њу ко­ји је на сна­гу сту­пио у сеп­тем­бру про­шле го­ди­не, али су па­ро­ви на при­мје­ну пра­ва че­ка­ли доско­ро јер је Фонд имао оба­ве­зу да до­не­се Про­грам за обез­бје­ђи­ва­ње би­о­ме­ди­цин­ски пот­по­мог­ну­те оплод­ње за ову го­ди­ну, а Вла­да Срп­ске од­лу­ку о на­чи­ну фи­нан­си­ра­ња.

- Бу­ду­ћи да је не­дав­но по­че­ла при­мје­на пра­ва, до са­да је би­ло де­се­так ре­фун­да­ци­ја ко­је су се од­но­си­ле на по­ступ­ке ура­ђе­не у ино­стран­ству на­кон два не­у­спје­ла по­ку­ша­ја ван­тје­ле­сне оплод­ње у Срп­ској. За ван­тје­ле­сну оплод­њу ко­ја се ура­ди у ино­стран­ству па­ро­ви­ма ре­фун­ди­ра­мо тро­шко­ве у из­но­су од 5.500 КМ, ко­ли­ко ко­шта по­сту­пак у Срп­ској - ре­кли су у Фон­ду и до­да­ли да су ра­ди лак­шег ту­ма­че­ња овог пра­ва у прак­си по­сла­ли ин­струк­ци­је свим по­слов­ни­ца­ма Фон­да у сми­слу шта је све по­треб­но при­ло­жи­ти од до­ку­мен­та­ци­је за ре­фун­да­ци­ју тро­шко­ва.

Па­ро­ви­ма ко­ји се бо­ре са сте­ри­ли­те­том и ко­ји на дру­ги на­чин не мо­гу да оства­ре по­том­ство Фонд здрав­ства фи­нан­си­ра три по­ку­ша­ја ван­тје­ле­сне оплод­ње, а услу­га је пр­ви пут увр­шће­на у пра­ва из здрав­стве­ног оси­гу­ра­ња 2007. го­ди­не. У ци­је­ло­сти се фи­нан­си­ра­ју три по­ступ­ка же­на­ма до 40 го­ди­на ста­ро­сти, а они­ма од 41 до на­вр­ше­не 42 го­ди­не 50 од­сто тро­шко­ва. Же­на­ма ко­је су ста­ри­је од 42 го­ди­не, уко­ли­ко ро­де ди­је­те по­ступ­ком ван­тје­ле­сне оплод­ње, Фонд у пот­пу­но­сти ре­фун­ди­ра тро­шко­ве.

- У овој го­ди­ни одо­бри­ли смо укуп­но 285 за­хтје­ва за ван­тје­ле­сну оплод­њу у уго­во­ре­ној здрав­стве­ној уста­но­ви, а тро­шак за ове на­мје­не из­но­си око 1,4 ми­ли­о­на КМ. Ла­ни је одо­брен 591 за­хтјев, а за про­це­ду­ре ко­је су оба­вље­не из­дво­је­но је око 2,9 ми­ли­о­на КМ. Пре­ма ин­фор­ма­ци­ја­ма ко­је нам до­ста­вља кли­ни­ка “Ме­ди­ко С”, са ко­јом има­мо уго­вор, до са­да је, по­чев­ши од 2007. го­ди­не, по­ступ­ком ван­тје­ле­сне оплод­ње у Срп­ској ро­ђе­но ви­ше од 1.700 бе­ба - ре­кли су у Фон­ду и под­сје­ти­ли да од 2017. го­ди­не фи­нан­си­ра­ју и услу­гу чу­ва­ња ем­бри­о­на на дви­је го­ди­не, што па­ро­ви­ма мно­го зна­чи јер за­хва­љу­ју­ћи то­ме же­не не мо­ра­ју по­но­во да се из­ла­жу хор­мон­ској те­ра­пи­ји и сам по­сту­пак ван­тје­ле­сне оплод­ње кра­ће тра­је.

Пред­сјед­ни­ца тре­бињ­ског Удру­же­ња по­ро­ди­ца са про­бле­мом сте­ри­ли­те­та “Бе­бе” Сње­жа­на Ми­си­та ка­же за “Глас” да није­дан од де­сет за­хтје­ва за ре­фун­да­ци­ју тро­шко­ва тре­ћег по­ступ­ка у ино-кли­ни­ци по из­бо­ру ни­је од па­ро­ва из Тре­би­ња.

- И те ­ка­ко смо за­до­вољ­ни том но­вом услу­гом, као и ком­плет­ном по­др­шком ко­ју до­би­ја­мо од ин­сти­ту­ци­ја Срп­ске. Па­ро­ви­ма је потре­бно да­ти из­бор за је­дан по­сту­пак, с тим да на­ши чла­но­ви до са­да ни­су ко­ри­сти­ли ту мо­гућ­ност, али на­дам се да у ско­ри­јој бу­дућ­но­сти не­ко хо­ће - ре­кла је Ми­си­та.

Она је до­да­ла да се па­ро­ви на­да­ју да ће уско­ро би­ти омо­гу­ће­на и при­мје­на пра­ва на бес­пла­тан пре­на­тал­ни тест за труд­ни­це, а ко­је је та­ко­ђе пред­ви­ђе­но но­вим за­ко­ном.

Он­ко­фер­ти­ли­тет

У Фон­ду здрав­ства ка­жу да су по­че­ли фи­нан­си­ра­ти и но­ву услу­гу за­мр­за­ва­ња ре­про­дук­тив­ног ма­те­ри­ја­ла, он­ко­фер­ти­ли­тет, ко­ја има за циљ да са­чу­ва и про­ду­жи фер­ти­ли­тет код же­на и му­шка­ра­ца обо­ље­лих од ма­лиг­них бо­ле­сти.

- Услу­га под­ра­зу­ми­је­ва за­мр­за­ва­ње спер­ма­то­зо­и­да, за­мр­за­ва­ње и чу­ва­ње тки­ва те­сти­са, као и за­мр­за­ва­ње и чу­ва­ње до де­сет јај­них ће­ли­ја на пе­ри­од од пет го­ди­на. За­мр­за­ва­ње ре­про­дук­тив­них ће­ли­ја обо­ље­ли­ма од ма­лиг­них бо­ле­сти при­је из­ла­га­ња он­ко­ло­шким те­ра­пи­ја­ма и зра­че­њи­ма пру­жа мо­гућ­ност да ка­сни­је до­би­ју по­том­ство - по­ја­сни­ли су у Фон­ду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана