У Грачаници отворена изложба Светомира Арсића Басаре

Срна
У Грачаници отворена изложба Светомира Арсића Басаре

ГРАЧАНИЦА - Игуман манастира Драганац архимандрит Иларион отворио је вечерас у галерији Дома културе у Грачаници изложбу радова академика Светомира Арсића Басаре, најпознатијег вајара рођеног на Косову и Метохији.

Пред стваралаштвом академика Басаре, рођеног прије 93 године на Шар-планини у селу Севце у општини Штрпце, како је рекао игуман, човјек се заиста радује и осјећа шта значи оствареност и постизање циља.

“Из дела и речи једног од најзначајнијих вајара у нас види се и теолошка мисао, враћање од оног универзалног ка оном конкретном, ка оном одакле потичемо, што је један од базичних постулата нашег богословља”, рекао је игуман.

Архимандрит Иларион је рекао да се у изложеним радовима види силина додира ваљаног умјетника.

“Из радова академика Басаре одише древност, препознајемо митологију и заправо препознајемо неке најдубље теме хришћанског богословља којих се, свесно или несвесно, велики уметник дотакао”, рекао је игуман Иларион.

У Галерији Дома културе у Грачаници окупило се двадесетак мјештана којима се Басара из Београда обратио видео линком.

Наглашавајући да дугује велику захвалност организаторима Басара је рекао да му је велика част да излаже у Грачаници, српском светом мјесту у коме живи српски народ који се бори да правда завлада међу народима.

Цитирајући ријечи Вука Караџића “народ Грачанице је стао уз свој народ”, академик је рекао да Грачаницу и њене грађане историја памти као неустрашиве хероје у борби за нормалан живот под сунцем косовског неба.

Поносан и сретан што ће српски народ у Грачаници видјети дио његовог стваралаштва инспирисаног косовско-метохијским простором у коме се налазе “коначишта духовних вјетрова”, он је поздравио српство на Космету по коме се, како је рекао, шире нити српске историје.

Изложба је отворена уз поштовање епидемиолошких мјера због чега је био присутан мали број мјештана и поштовалаца најпознатијег вајара рођеног на Косову и Метохији.

Покровитељи изложбе су Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије, Скупштина града Приштина са измјештеним сједиштем у Грачаници, општина Грачаница и Министарство културе и информисања Србије.

Изложба је одржана у оквиру обиљежавања 700 година манастира Грачаница и исто толико година од упокојења његовог ктитора Светог краља Милутина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана