У фокусу "Енергетског самита 2022" - Декарбонизација и снабдијевање природним гасом

Srna
Foto: srna

НЕУМ- Панели "Декарбонизација енергетског сектора" и "Безбједност снабдијевања природним гасом" изазвали су данас велику пажњу учесника "Енергетског самита 2022" у Неуму који су разговарали о постојећим и будућим обавезама БиХ на путу ка декарбонизацији сектора енергије и предусловима за повећање потрошње гаса.

Током дискусије о првој теми речено је да обавезе, које је БиХ преузела кроз усвојене документе Утврђени допринос БиХ, Софијску декларацију о Зеленој агенди за западни Балкан, Мапу пута за декарбонизацију и Национални енергетски климатски план, дефинишу пут за трансформацију енергетског сектора БиХ.

На панелу "Безбједност снабдијевања природним гасом - предуслов за повећање потрошње" речено је да се БиХ снабдијева природним гасом путем само једног гасовода старог више од 40 година, а сав гас долази из једног извора.

Наведено је да постојећи гасовод не може током цијеле године да задовољи потребе БиХ за природним гасом, због чега је потребно радити на развијању нових пројеката гасне инфраструктуре.

Констатовано је да би нови конекциони гасоводи обезбиједили довољну количину природног гаса и диверзификацију извора, све с циљем повећања безбједности снабдијевања овим енергентом.

За данас поподне планирана је техничка радионица "Тржиште електричне енергије - изазови и нова реалност" чији је циљ анализа стања на енергетским тржиштима у Европи од половине 2021. године, периода који су обиљежили глобални поремећаји на тржишту природног гаса и пораст емисије угљен диоксида, који су се прелили на сектор електричне енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана