У Дракулићу одата почаст за 2.315 Срба: Живи смо док имамо слободу

Анита Јанковић Речевић
У Дракулићу одата почаст за 2.315 Срба: Живи смо док имамо слободу

Ако не будемо своји на своме, ако не будемо имали своју државу нећемо имати ни слободу.

Увијек се питам да ли је ово могло да се деси да је на овим просторим само прије седам, осам деценија постојала Република Српска, увјерена сам да не би јер је Република Српска оквир који гарантује нашу слободу, наше постојање да овдје остајемо као народ који је под сталним притисцима и жељама других да га промјену.

Поручио је ово предсједник Републике Српске Милорад Додик данас у Дракулићу гдје је код Спомен костурнице одата почаст за 2.315 Срба које су усташе убиле 7. фебруара 1942 године у бањалучким селима Шарговац, Мотике, Дракулић и руднику Раковац.

Додик је навео да су свете ствари држава, слобода и Српска православна црква. Да Српску доживљава као своју породицу, да је спреман да се жртвује за њу, као и свој лични комодитет за свој народ.

 - Кад прилазим на оваква мјеста у мислима су ми мала дјеца која нису знала ништа, разумјела ништа, која су била у топлим креветима када су наишли лоши људи и одузеле им живот.

Ово је мјесто нашег страдања, а како не би било заборављенои наложио сам да се припреми филм који ће проказати шта се и како овдје догодило.

Надам се да ћемо имати снаге да то спроведемо. Наши млади људи, ђаци прије него што оду на екскурзије по Европи треба да посјете Јасеновац и Градину, да дођу овдје. Доказ да жртве нису узалудне,колико год биле болне и трагичне, је Република Српска- казао је Додик .

Обиљежавању овог историјског догађаја од Републичког значаја и полагању вијенаца присуство је и предсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић који је казао да је ово мјесто доказ да злочинац никада неће добити споменик и да је жртва јача.

 - Наша је дужност да сазнања преносимо свој дјеци и да нас никада више не задести овако нешто. Српска је постала светионик о којем се прича свуда гдје постоје наше цркве и наши људи. Чувајмо Републику Српску јер је она једини залог да се можемо окупљати овако слободно и да можемо постојати рекао је Стеванди Потомцима жртава и окупљеним мјештанима.

Обратио се и градоначелинк Бањалуке Драшко Станивуковић истакавши да данас више него икада треба да кажемо да је ово највећи покољ Срба у једном јутру на прагу вијековних огњишта.

 -Убијени смо зато што смо Срби. Зато што се крстимо, што пишемо ћирилицом. Култура сјећања је важна. И то не због прошлости већ због будућности. Данас се присјећамо прошлости за будућност, да научимо лекције- казао је Станивуковић наводећи да број убијених нису статистички подаци већ бол који не јењава деценијима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана