У Добоју обиљежено 30 година од формирања ВРС: Слободу смо скупо платили, јунаке не смијемо да заборавимо

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ- Слобода је скупо плаћена на овим просторима, а иако неки заговарају нове оружане сукобе неће бити могуће да се у ту сврху ангажују Оружане снаге БиХ, поручено је данас из Добоја, гдје је обиљежено 30 година од формирања Војске Републике Српске.

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Милорад Крајшумовић је истакао да је Војска Републике Српске остварила циљ - сачувала народ и донијела му слободу, одбранила територију да овај простор постане слободан и комотан за живот свих људи добре воље ма које вјере и нације.

"Данашњу слободу скупо смо платили и дјела наших јунака не смију да буду заборављена", истакао је Крајшумовић током обраћања.

У Добоју је данас обиљежено 30 година од формирања Војске Републике Српске и 17 година постојања Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, те је тим поводом служен парастос у Спомен-храму Рођења Пресвете Богородице и положен вијенац пред бисту најмлађем српском борцу Споменку Гостићу.

Претходно је уприличен дефиле припадника Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Цељском улицом до Спомен-храма Рођења Пресвете Богородице.

Крајшумовић је навео да је Добој током одбрамбено-отаџбинског рата имао стратешку улогу, те истакао да се најмлађи погинули и одликовани борац Војске Републике Српске Споменко Гостић није поколебао и остао је на своме и постао примјер како се воли отаџбина.

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић рекао је новинарима да је Војска Републике Српске заједно са својим народом одбранила територију Српске.

"Ми смо у обавези да се, као институције и Српска, сјећамо тих времена", нагласио је Околић и додао да је опредјељење Српске да се живи у миру, просперитету и економском развоју унутар БиХ.

Он је навео да је Војска Републике Српске учествовала у стварању друге српске републике.

"Имамо Србију, која је од Косовске битке па на овамо била једина српска заједница, а сада имамо двије, и то не такозвану, већ међународно признату Републику Српску у оквиру БиХ", истакао је Околић.

Он је указао да је након формирања, улога Оружаних снага БиХ да помажу цивилним структурама и учествују у мировним мисијама, напоменувши да пред њима не треба да буду други задаци.

"Неки заговарају нове оружане сукобе и неће бити могуће да се у ту сврху ангажују Оружане снаге БиХ. Нажалост, и о томе се мора водити рачуна", поручио је Околић.

Предсједник Скупштине градске Борачке организације Петар Тубић рекао је да је из овог града током одбрамбено-отаџбинског рата своје животе у одбрани Добоја и других дијелова Српске дало 1.850 припадника војске и полиције Републике Српске, а више од 4.000 их је рањено.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић нагласио је да у ова турбулентна времена треба остати разуман и живјети у миру.

Вијенце су пред спомен-бисту најмлађег одликованог борца Војске Републике Српске Споменка Гостића у порти Спомен-храма Рођења Пресвете Богородице положиле делегације Министарства одбране у Савјету министара и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, добојске Борачке организације и Градске управе Добој.

Манифестацији су присуствовали родитељи погинулих припадника Војске Републике Српске и чланови удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана