У Броду у току снимање кадрова за филм "Свједок"

Срна
У Броду у току снимање кадрова за филм "Свједок"

БРОД- У Броду је данас почело снимање кадрова документарног филма "Свједок", режисера Дениса Бојића, посвећеног ратном путу патолога Зорана Станковића и његовом боравку током рата у Републици Српској и БиХ.

Филмска екипа снима кадрове на градском гробљу у Броду, код спомен-плоче на мјесту проналаска масовне гробнице са посмртним остацима 88 убијених Срба у чијој је обдукцији и индентификацији учествовао патолог Станковић.

-Данас се снима трећа од пет планираних поворки сјећања. У питању је документарни филм “Свједок“ о ратном путу доктора Станковића, који је на територији БиХ, Хрватске, Србије урадио више од 7.500 обдукција Срба страдалника -изјавио је Бојић Срни.

Он каже да је Брод симбол страдања Срба у БиХ, узимајући у обзир колико је људи убијено, по броју масовних гробница које су нађене, по првој српској жртви која је пала управо у овом граду.

-Самим тим Брод може да понесе епитет града хероја и града посебног пијетета. Ово је прилика да грађани Брода и сви грађани који осјећају патњу српског народа у поворци сјећања одају почаст нашим жртвама и да се на документаристичко-историјски начин забиљежи оно што мора, прије свега свједочења људи који су у масовним гробницама пронашли своје најмилије - каже Бојић.

Предсједник Предсједништва бродске Борачке организације Брод Зоран Видић каже да је Борд један од пет градова гдје се снима филм "Свједок" и да су локална заједница и ова организација дале пуни подршку овој активности.

-За Брод, Борачку организацију, за све становнике наше општине и Републике Српске ово је веома важан догађај, да се забиљежи дио страдања српског народа, почетак 1992. године и одбрамбено-отаџбинског рата. На градском гробљу је пронађена масовна гробница са 88 убијених Срба 1993. године, када је почело откопавање - каже Видић.

Према његовим ријечима, веома је битно да се пише историја српског народа и чува сјећање на страдања која су доживјели Срби за вријеме одбрамбено-отаџбинског рата.

-Ми смо већ и раније радили на томе, снимљен је документарни филм „Од страдања до слободе Брода“, гдје смо документовали све шта се дешавало, чак од 1991. године када је Брод био први пут гранатиран из Славонског Брода па све до дана ослобођења 7. октобра 1992. године - навео је Видић.

Анкица Којић, којој је у рату погинуо муж Добривоје, рекла је да је свједок дешавања, да је била у Броду док су трајале операције, све до 9. маја 1992. док Брод није пао.

-Ово доживљавам веома тешко, јер сваки догађај нас потреса, посебно у вријеме дешавања догађаја од прије 30 година. Шокирана сам и увијек у неком страху - каже она.

Ружица Јефтић, која је изгубила сина Мирослава који је имао 18 година, испричала је да је он био војник ЈНА и да је нестао у мају.

-Након годину дана од његове смрти, тражили смо у масовној гробници и нисмо пронашли ништа. Након тога је давана крв за ДНК анализу и тек послије 27 година позвани смо у Бањалуку у спомен-костурницу и тамо смо нашли само доњу вилицу - прича Јефтићева.

Јефтићева каже да је лично била у контакту са доктором Станковићем.

-Сваки трећи дан након ексхумација сам долазила и заједно са њим прегледала лешеве, у потрази за сином. Сваки од 88 лешева извађених у масовној гробници на градском гробљу сам прегледала. Након што сам пронашла једну кост од сина и сахранила, има неки мир. Подигнут је споменик, идем на гробље и прислужим свијећу. Живимо у нади да ћемо ми родитељи пронаћи још нешто од посмртних остатака наше дјеце док смо живи - истиче Јефтићева.

Начелник општине Брод Зоран Видић учествовао је у данашњој поворци сјећања и снимању кадрова за филм.

-У дубини душе би волио да се ово код нас у Броду не мора снимати, односно да се овакви свирепи злочини нису ни десили. Међутим, ми смо дужни да чувамо од заборава те немиле догађаје. Овај филм ће бити опомена и сјећање, знање будућим генерацијама шта се дешавало, између осталог и на подручју општине Брод - рекао је новинарима Видић.

Патолог Зоран Станковић са Војномедицинске академије у Београду је током ратова деведесетих година прошлог вијека обавио око 7.500 обдукција и идентификација настрадалих српских цивила и војника од Хрватске, преко БиХ до Косова и Метохије.
Филм "Свједок" првобитно је замишљен и базиран на документацији и свједочанствима доктора Станковића која се тичу његовог боравка на простору БиХ за вријеме ратних дешавања. Нажалост, непосредно пред почетак снимања, доктор Станковић је изненада преминуо.

Овај филм ће заједнички реализовати Радио-телевизија Републике Српске и Центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица, с акцентом на биографији, свједочењу и архивској грађи најпознатијег српског патолога.

Први кадрови филма "Свједок" снимљени су крајем прошле године у Београду.

Предвиђено је да се филм снима на пет локација масовних гробница, гдје су извршени ратни злочини над српским народом - у Кравици, Мркоњић Граду, Броду, Шековићима и Зворнику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана