У Брчком представљен роман “Српско срце Јоханово”

Срна
У Брчком представљен роман “Српско срце Јоханово”

БРЧКО- У Брчком је представљен роман “Српско срце Јоханово”, аутора Веселина Џелетовића, који је истинита прича о злочинима над Србима почињеним на Косову и Метохији у доба мира и пред очима међународне заједнице.

Џелетовић је навео да роман носи поруку да се тај злочин никоме никада више не понови.

Он је новинарима синоћ уочи представљања романа рекао да је писао о случајевима трговине органима на Космету, киндаповању Срба којима су органи вађени у “жутој кући” у којој је страдало 530 Срба и чија тијела никада нису пронађена.

-Колико год је за то одговоран Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и остали зликовци толико је одговорна и међународна заједница. На томе инсистирам кроз промоцију овог романа. Тражимо правду за страдалнике чији су дијелови тијела покопани ко зна гдје широм Албаније и Косова и Метохије и чији су органи завршили широм свијета - додао је Џелетовић.

Он је истакао да мотив за писање романа био сусрет са човјеком из Њемачке који носи срце главног јунака.

Нијемац је срце, каже Џелетовић, добио преко једне хуманитарне организације, коју није хтио да увлачи у причу због чега је измијенио почетак романа.

Аутор је испричао да је тај Нијемац када је дошао пред кућу човјека чије срце носи, у дну дворишта угледао дјечака и махинално се ухватио за бодљикаву жицу, коју је стезао јако да није ни осјетио да крвари док му је срце хтјело да искочи из груди како му се дјечак приближавао.

-Био је то син човјека чије срце је Нијемац носио. Нијемац је касније прешао на православље и усвојио је дјечака, који је након оца изгубио и мајку. Извршила је самоубиство након што су је силовала петорица Албанаца - испричао је Џелетовић.

Џелетовић је напоменуо да има много доказа, да се знају имена злочинаца, да постоје мајке које су препознале комшије које су им одоводиле дјецу.

Он је изразио наду да ће истина, као вода, наћи свој пут.

По овом роману биће снимљен и филм који ће носити назив”Жетва”. Представљање романа” Српско срце Јоханово” у Културно-административном центру “Патријарх српски Павле” у Брчком уприличено је у оквиру обиљежавања 120 година од оснивања Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” у БиХ.

Члан књижевног круга брчанске “Просвјете” Ђорђе Крстић рекао је да ће манифестација у Брчком трајати до 10. јануара, када ће бити одржана свечана академија.

Организатори манифестације су СПКД “Просвјета” Брчко и Конзервативни клуб из тог града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана