У Братунцу 1. јула обиљежавање страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу

Srna
Foto: Rtrs

Са обиљежавања 31 године од страдања Срба Срба Средњег Подриња и регије Бирач, које је планирано за 1. јул у Братунцу, треба снажно и достојанствено послати поруку да је на том подручју у Одбрамбено-отаџбинском рату страдало више од 3.600 Срба, рекао је данас предсједник Организационог одбора за обиљежавање Лазар Продановић.

Продановић је, након састанка Организационог одбора, изјавио да погинули српски борци и цивили никада не смију бити заборављени и да им треба одавати дужно поштовање и пијетет за њихову жртву, а управо обиљежавање страдања Срба у Братунцу прве суботе у јулу иде у правцу поштовања и незаборава за све који нису дочекали слободу.

Истичући да су на састанку договарана оперативна питања око организације, Продановић је рекао да, прије свега, треба водити рачуна о масовности и медијској промоцији овог догађаја, као и о техничким питањима.

Продановић је истакао да су договарани задаци сваке локалне заједница ове регије, али и Реубличког одбора за обиљежавање значајних историјских датума.

Он је рекао да је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом информисао Организациони одбор да ће Његова светост патријарх српски Порфирије 1. јула у Братунцу служити помен страдалим у Одбрамбено-отаџбинском и свим претходним ратовима.

Продановић је рекао да је обиљежавања страдање Срба на подручју Средњег Подриња и регије Бирач један од најзначајнијих датума у Републици Српској, имајући у виду број несталих и погинулих и цивила и војника.

Он је нагласио да се паралелно са обиљежавањем историјских датума у Републици Српској жели градити просперитет и будућност за све грађане ове регије.

Према његовим ријечима, треба имати у виду да народ који нема у довољној мјери поштовања према страдалим својим сународницима - не може имати ни поштовање, ни будућност ни перспективу.

Продановић очекује да ће Министарство просвјете и културе Републике Српске дужну пажњу посветити обиљежавању страдања Срба у Средњем Подрињу и регији Бирач у смислу организованог доласка значајног броја ученика у Братунац на обиљежавање, не само са подручја регије Бирач, већ из цијеле Републике.

Начелник Одјељења за борачка питања у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Реублике Српске Чедо Шиповац рекао је да је обиљежавање страдања Срба у Подрињу датум од републичког значаја имајући у виду жртве, начин страдања и вријеме страдања, чему треба посветити посебну пажњу.

Шиповац је напоменуо да је превасходни циљ да се за обиљежавање страдања Срба у Средњем Подрињу постигне масовност и да се кроз њу посвети пуна пажња жртвама.

- Одбор за његовање слободарских традиција Републике Српске сматра да се требају сви датуми обиљежавати уз што већи број присутних јер је врло битна масовност, уз уважавање сваке настрадале жртве - рекао је Шиповац, који је и члан Организационог одбора за обиљежавање страдања Срба.

Нагласивши да је управо на овом одбору постављен главни циљ - масовност и окупљање људи у што већем броју да одају дужну пошту свима страдалим, Шиповац је рекао да се не смије заборавити шта се дешавало у то вријеме, али са поруком да се то више никоме, никада и нигдје више не деси.

Шиповац је нагласио да је Подриње за посебно поштовање, јер је на том подручју масовно страдало српско становништво у Првом и Другом свјетском рату, као и у овом посљедњем, грађанском рату у БиХ.

Организациони одбор за обиљежавање страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу чине митрополит дабробосански Хризостом, градоначелник Зворника и начелници општина Братунац, Сребреница, Милићи, Власеница, Шековићи и Осмаци, црквени намјесници из ових локалних заједница, представници Борачке организације и Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана