У Болници "Србија" у функцији најмодернији ендоскопски кабинет

Срна
Foto: Архива

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- У Болници "Србија" у Источном Сарајеву у потпуности је заокружена цјелина превенције, ране детекције и лијечења малигнитета дебелог цријева, а ендоскопски кабинет опремљен је најсавременијом опремом, истакао је специјалиста опште хирургије Марко Ковачевић.

- Осим колоноскопских прегледа, раде се биопсије и полипектомије. Хируршко, оперативно лијечење свих малигнитета дебелог цријева раде се рутински у нашој установи са примјеном савременог инструментарија и стаплера - нагласио је Ковачевић.

Он је напоменуо да је карцином дебелог цријева болест која настаје због неконтролисаног, абнормалног, инванзивног раста ћелија које потичу из дебелог цријева.

Према Ковачевићевим ријечима, најчешће је ријеч о аденокарциному код којег ћелије потичу из ћелија жљезданог ткива, саопштено је из Болнице "Србија".

- Према учесталости, карцином дебелог цријева је други малигнитет код мушкараца иза карцинома плућа и код жена иза малигнинтета дојке - истакао је Ковачевић.

Он је указао да је још није дефинисан разлог настанка карцинома дебелог цријева, при чему велики утицај на његов настанак има храна богата мастима и црвеним месом, употреба дима у обради меса и конзерванси.

Насљедна компонента је доказана, и то као склоност ка настајању полипа који су основа за настанак самог карцинома.

Говорећи о карциному дебелог цријева, Ковачевић је рекао да су симптоми који могу указивати на његову појаву промјена режима столице у виду опстипације, дијареје, евентуална појава крви и слузи у столици, болови у подручју стомака, као и општи симптоми у виду губитка апетита, мршављења, анемије и малаксалости.

- Превенција и рана детекција имају највећи значај у борби против карцинома дебелог цријева, како у откривању преканцерозних стања, тако и у откривању карцинома што раније - истакао је Ковачевић.

Он је појаснио да је лијечење малигнитета дебелог цријева увијек мултидисциплинирано и захтијева хируршко, онколошко и радиотерапеутско лијечење.

- Хемиотерапија се ординира прије или послије хируршког лијечења, зависно од врсте, стадија и локализације карцинома. Она се спроводи са или без радиотерапије - навео је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 14 беба
Рођено 14 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана