У Благају одржан Великогоспојински сабор

СРНА
У Благају одржан Великогоспојински сабор

МОСТАР - У Храму Светог Василија Острошког у Благају код Мостара данас је прослављен празник Успења Пресвете Богородице - Велика Госпојина и одржан традиционални Великогоспојински црквенонародни сабор који је и ове године окупио велики број Мостараца, расутих на свим странама свијета.

Свету литургију служили су старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић, благајски парох Бранимир Боровчанин и бјелопољски парох Небојша Радић.

Свештеник Којић је, честитајући вјерницима празник, рекао да је данас дупли празник - и недјеља која је посвећена васкрсењу Христовом и празник Успења Пресвете Богородице.

Којић је навео да прича из јевађеља опомиње и на свакодневицу и упитао вјернике да ли формално изговарају ријечи из молитве "као што и ми опраштамо дужницима нашим" или заиста срцем опраштају.

"Срео сам безброј људи који нису спремни на љубав, којима љубав смета. Они су већ сами себе осудили. Данас празнујемо ону која је за највећу љубав била спремна", рекао је Којић.

Он је поручио вјерницима да ће све поднијети лакше када се угледају на Исуса Христа и Богородицу.

"Сваку своју бригу повјерите у руке Божије и у руке мајке Божије и онда ће бити добро - онда ћете моћи и да опростите", рекао је Којић.

Свештеник Боровчанин честитао је вјерницима празник и саопштио да он прелази на нову дужност, а да на благајску парохију долази нови свештеник.

"Хвала Богу за све што смо прошли заједно до сад, памтићемо само оно што је лијепо. Оно што није лијепо заборавићемо и опростити једни другима", рекао је свештеник Боровчанин, наводећи да и даље остаје у Мостару, гдје ће имати нове дужности.

Сваке године Великогоспојински црквенонародни сабор код благајске цркве окупи велики број вјерника из Херцеговине за које је овај празник дан јединства и поштовања дугогодишње традиције.

У Благају се одувијек за Велику Госпојину одржавала служба и сабор, а традиција је настављена и након освећења Храма 2016. године.

На овај празник у Благај долазе вјерници из цијелог Мостара, а сваке године су ту и мостарски Срби расути по Републици Српској, Србији и свијету.

Међу њима је и Слађана Скочајић, начелник у Градској управи Требиња, чија је породица старосједилачка у Благају.

"Скојачићи су старосједиоци у Благају. Ова породица је током Другог свјетског рата јако страдала, а у посљедњем рату успјели смо да спасимо своју дјецу, док су они који су остали - и страдали", рекла је Скојачићева.

Оне је рекла да Велика Госпојина окупља Србе у долини Неретве.

"Ја сам као дијете долазила у ову цркву са мајком, а касније сам се удала овдје. Драго ми је да се занавља живот у Мостару и због тога ми је пуно срце. Доћи ћу и на Шантићеве вечери поезије, јер Мостарци гдје год оду носе и Шантића и Мостар у срцу", навела је Скочајићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана