У БиХ само 44 одсто дјеце похађа вртић, док у ЕУ 92 одсто

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - У БиХ само 44 одсто дјеце узраста од три до шест година похађа вртић, што је једна од најнижих стопа у Европи, а просјек у земљама ЕУ је 92 одсто, саопштио је Уницеф у БиХ.

У БиХ приступ је нарочито ограничен за ђецу из рањивих група – мање од два одсто ђеце ромске националности, ђеце из руралних средина, као и ђеце с тешкоћама у развоју имају прилику да похађају вртиће.

Наводећи да је више од 6.500 ђеце на листама чекања за упис, из Уницефа су констатовали да су буџетска издвајања за предшколске установе недовољна да би се обезбиједили приступ и квалитетне услуге.

Јавна потрошња за предшколско образовање у БиХ износи 0,3 одсто БПД-а и упола је мања од потрошње у земљама ЕУ, гђе је 0,6 одсто БДП-а.

У ФБиХ само 5,5 одсто укупног буџета за образовање се издваја за предшколске установе, у Републици Српској 9,3 одсто, а у Брчко дистрикту 7,6 одсто.

Истичући да предшколско васпитање представља основни стуб за развој људског капитала, Уницеф је навео резултат њихових студија улагања у ђецу, према којима ће свака конвертибилна марка уложена у предшколско васпитање у БиХ бити враћена седмороструко.

Повећање обухвата би за домаћу економију генерисало више од 33 милијарде КМ у наредних 30 година.

Према Уницефу, ђеца која су похађала вртић имају боље резултате у школи и чешће се одлучују за наставак образовања, што доводи до веће продуктивности и професионалног успјеха, а ефекти су још већи за ђецу из рањивих група.

Предшколско васпитање се види и као стуб економског оснаживања жена, а повећање обухвата предшколским образовањем у БиХ могло би да омогући приступ тржишту рада за више од 2.200 жена годишње, што би за економију у БиХ генерисало више од 500 милиона КМ у наредних 30 година.

Из Уницефа су навели да има пуно жена, односно мајки, које не раде само из разлога што им вртић није цјеновно прихватљив, истичући да квалитетно и доступно предшколско васпитање представља важан мотивациони фактор за останак породица у БиХ. /крај/сс/длуЕнтер

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана