У БиХ регистровано око 300 дронова

Г.С.
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Од када је правилник за регистровање дронова ступио на снагу у БиХ је регистровано скоро 300 дронова, подаци су Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ (БХДЦА).

Од ступања Правилника за извођење летачких операција дроновима 2020. године до данас у евиденцију БХДЦА уписано је 296 дронова, речено нам је у Дирекцији за цивилно ваздухопловство БиХ, на основу података с почетка децембра прошле године.

Сваки власник, односно оператор дрона, на основу члана 13. поменутог правилника, обавезан је извршити упис дрона у евиденцију БХДЦА, преноси Мондо.

"Овом приликом позивамо све који још увијек нису извршили ту обавезу да упишу дрон у евиденцију БХДЦА, а све информације око процедуре и потребних докумената за упис дрона у евиденцију могу пронаћи на њеб страници Дирекције (www.bhdca.gov.ba). Такође, БХДЦА позива да се поштују и остали услови и захтјеви прописани Правилником како не би долазило до нарушавања, прије свега, безбједности или се проузроковала материјална штета", подсјећају у БХДЦА.

Правилник је у Службеном гласнику БиХ објављен у августу 2020. године и на тај начин је регулисана употреба летјелица које су постале веома популарне у посљедњих неколико година, а које су се користиле практично без икаквих правила.

Дронови су категоризовани, регулисано је гдје и када се могу користити, а власници су уписани у евиденцију и морају положити испит за управљање дроном.

У правилнику пише да се се односи на дронове до 25 килограма тежине и не примјењује се на летјелице које користе државни органи (војска, полиција, служба трагања и спасавања, царина, безбједносно-обавјештајне службе и слично), осим што ће и они морати уписати дронове у евиденцију.

Одредбе правилника се не примјењују на дронове чија је максимална маса при полијетању мања или једнака од 248 грама (0,248 кг), као и на летење дронова унутар затворених објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана