У БиХ још се трага за више од 7.600 несталих

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - у БиХ се још трага за више од 7.600 лица, речено је на састанку главног тужиоца Тужилаштва БиХ Миланка Кајганића и руководилаца из Посебног ођељења за ратне злочине са директорима Колегијума директора Института за нестала лица БиХ и представницима Међународне комисије за тражење несталих лица /ИЦМП/ у БиХ.

НЈихово проналажење битно је највише због породица које деценијама трагају за посмртним остацима, као и поступака у предметима ратних злочина, у којима та документација представља значајан доказни материјал, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

На састанку о процесу тражења и идентификације несталих лица у БиХ разговарано је о процесима ексхумација и потраге за посмртним остацима, идентификацији ДНК анализом, као и кориштењу података о несталим лицима у оквиру доказног материјала Тужилаштва БиХ.

Истражиоци из Посебног ођељења за ратне злочине, по налозима поступајућих тужилаца, годишње врше координацију у око стотину процеса ексхумација у свим крајевима БиХ, на којима учествују и представници Института за нестала лица БиХ, уз стручну помоћ представника ИЦМП-а у БиХ.

На састанку је истакнуто да проблем у овом процесу представља недостатак квалитетних информација о масовним гробницама и локацијама на којима се налазе посмртни остаци.

Проблем представља и сам процес ексхумација, који се често мора одвијати на неприступачном терену, земљишту које припада објектима инфраструктуре /бране, рудници/ или је у приватном власништву, као и другим техничким потешкоћама у овом процесу.

Саговорници су се сагласили да састанци Тужилаштва БиХ, директора Института за нестала лица БиХ и ИЦМП у БиХ, буду одржавани у континуитету и у наредном периоду, како би се заједнички договарали конкретни кораци и превазилажења свих ситуација које се појаве у пракси, а у интересу што ефикаснијег процеса тражења и идентификације несталих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана