У БиХ и даље присутна неуједначена судска пракса

Срна
У БиХ и даље присутна неуједначена судска пракса

САРАЈЕВО - Закон о забрани дискриминације усклађен је са међународним стандардима заштите људских права, али је и даље присутан несклад у судској пракси, посебно у недосљедном приступу питања терета доказивања, саопштено је из Мисије ОЕБС-а у БиХ.

У намјери да обезбиједи досљедну примјену закона, ОЕБС је у сарадњи са центрима за обуку судија и тужилаца Републике Српске и Федерације БиХ, организовао у Мостару обуку за више од 50 судија, о изазовима утврђивања дискриминације и обрнути терет доказивања.

Посебан фокус стављен је на разматрање препорука и специјалних извјештаја Институције омбудсмана за људска права БиХ, као доказима пред судовима у предметима дискриминације.

Директор Центра за обуку судија и јавних тужилаца у Републици Српској Слободан Зец истакао је значај ове теме, нарочито за судије који се у раду на предметима дискриминације суочавају са изазовима у утврђивању дискриминације и примјени специфичних процедуралних правила.

"Ово је обука која је наставак континуиране сарадње са Мисијом ОЕБС-а у БиХ и с обзиром на значај ове теме, надамо се да ће ова сарадња остати и у будућности", закључио је Зец.

Директор Центра за обуку судија и тужилаца ФБиХ Арбен Муртезић истакао је да је елиминација свих облика дискриминације основни задатак свих институција у демократском друштву.

"Поред тога што се о овоме доста говори, често ћете и код професионалаца наићи на неразумијевање појма дискриминације и непознавање конкретних механизама заштите, зато је овај семинар, осим едукације, користан и у смислу подизања свијести", истакао је Муртезић.

Службеник за правна питања при Мисији ОЕБС-а у БиХ Нина Шеремет изјавила је да дискриминација и даље представља изазов у друштву БиХ.

"Анализа коју смо недавно објавили указује на потребу за јачањем капацитета унутар правосуђа у БиХ, а с циљем ефикасног процесуирања предмета дискриминације", закључила је Шереметова.

Мисија је, у сарадњи са центрима за обуку судија и тужилаца оба ентитета, од усвајања Закона уложила знатне напоре у јачање домаћих институција, те је организовала обуке о међународним и европским стандардима и механизмима борбе против дискриминације за више од 1.300 судија и судског особља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана