У Београду премијера филма "Гаравице"

Срна
У Београду премијера филма "Гаравице"

У Београду ће вечерас премијерно бити приказан филм "Гаравице" о једном од највећих стратишта српског народа у Другом свјетском рату, у организацији Информативне службе Српске православне цркве (СПЦ).

Пројекција филма почиње у 19.00 часова у "МТС дворани", са благословом Његове светости патријарха српског Порфирија.

Овај документарни филм продукције "Заборављени коријени" биће приказан с циљем очувања свједочанства о мученичком животу и страдању православних Срба у Другом свјетском рату на простору Бихаћке крајине, саопштила је Информативна служба СПЦ.

Филм "Гаравице" доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата и објашњава посљедице које су услиједиле након ликвидација на Гаравицама и другим масовним стратиштима у Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу.

Филм је базиран на више од 3.000 докумената, који обухватају судске пресуде, саслушања, записнике, извјештаје и прогласе, као и живој ријечи 27 преживјелих сведока, од којих у филму говори њих 15.

У Информативној служби СПЦ истичу да је у издању Фондације "Заборављени коријени" објављен и историјски роман "Корана ко рана", који је забрањен 1961. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана