У Бањалуци почела вакцинација против ХПВ, једна доза 210 КМ

Срна
У Бањалуци почела вакцинација против ХПВ, једна доза 210 КМ

БАЊАЛУКА- Вакцинација против хуманог папилома вируса /ХПВ/ за старије од 15 године почела је данас у Институту за јавно здравство Републике Српске у Бањалуци, а једна доза кошта 210 КМ, речено је Срни у Институту.

Из Института наводе да заказивање термина није потребно и да ће се вакцинација обављати у објекту Института од 8.00 до 14.00 часова. На располагању је деветовалентна ХПВ вакцина "Гардасил 9", произвођача МСД.

"Комплетна вакцинација подразумијева примање двије дозе, а препоручени размак између доза је годину дана", појаснили су из Института за јавно здравство.

Ова вакцина штити од најчешћих типова ХПВ вируса, који могу да изазову карциноме репродуктивног система, најчешће жена, али и мушкараца.

Карцином грлића материце спада у карциноме који се у највећој мјери могу превенирати и то вакцинацијом која спречава око 90 одсто карцинома грлића материце и редовним гинеколошким прегледима који омогућавају правовремено препознавање преканцерозних лезија, у фази када постоји могућност успјешног лијечења.

Заинтересовани све додатне информације могу добити на број телефона у Институту за јавно здравство Републике Српске 051/491-648 или мејл адресу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана