У Бањалуци 26. марта откривање спомен-плоче Бранку Ћопићу

Срна
У Бањалуци 26. марта откривање спомен-плоче Бранку Ћопићу

БАЊАЛУКА - Спомен-плоча Бранку Ћопићу биће отворена у уторак, 26. марта, на улазу Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци поводом обиљежавања 40 година од смрти истакнутог српског књижевника, најављено је из Друштва учитеља Републике Српске.

Овим поводом биће одржан и културно-умјетнички програм у којем ће учествовати ученици из неколико основних школа, бесједник са Универзитета у Бањалуци, након чега ће бити откривена плоча.

Друштво учитеља поднијело је раније иницијативу за постављање спомен-плоче Ћопићу, те је добило сагласности Природно-математичког факултета и Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Српске.

Програм је заказан за 13  часова у амфитеатру Природно-математичког факултета.

Бранко Ћопић је један од најчитанијих српских писаца, класик у српској књижевности и обавезан дио школске литературе.

Написао је, између осталих, роман "Глуви барут", "Осма офанзива", затим приповијетку "Доживљаји Николетине Бурсаћа", романе за дјецу "Орлови рано лете", "Магареће године", "Доживљаји мачка Тоше", збирке пјесама "Чаробна шума" и бројна друга дјела.

Био је члан Српске академије наука и уметности, надахнути приповједач, творац занимљивих и упечатљивих ликова и догађаја који је писао свјежим, сочним и сликовитим језиком.

Рођен је 1. јануара 1915. године, а 26. марта 1984. године извршио је самоубиство скочивши са моста у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана