У аутобус са сунцобраном и кревецем?!

Данијела Бајић
У аутобус са сунцобраном и кревецем?!

БАЊАЛУКА - Туристи из Републике Српске, за разлику од путника са друге стране Дрине, који у аутобус смију да унесу само један кофер и ручни пртљаг, на љетовање ће и даље осим гардеробе моћи да понесу и реквизите за плажу, ручне фрижидере и многе друге дрангулије.

Туристичке агенције у Србији увеле су правило да они који се упуте, примјера ради, на љетовање своје ствари могу понијети у коферу чија тежина не смије прелазити 23 килограма. Сви који би да понесу више пртљага, мораће то додатно да плате, у просјеку 30 евра по комаду. Ово правило, истакли су у тамошњим туристичким агенцијама, увели су прије свега из безбједносних разлога јер, како објашњавају, возачи буквално нису могли да окрену волан од тежине пртљага и људи у аутобусу. 

С друге стране, у већини домаћих туристичких агенција тврде да за сада нема потребе да ограничавају путнике колико и шта све могу да унесу, осим ако се не ради о производима који нису дозвољени за пренос преко границе, попут хране.  

У бањалучкој туристичкој агенцији "Вуковић" истакли су за "Глас Српске" да њихови путници имају могућност да понесу све ствари које су им потребне, а током љетне сезоне дешавало се да, ако има простора у аутобусу, путници у аутобус унесу и лежаљку, мали фрижидер, сунцобран па и преносиви креветац. 

- Путницима углавном скрећемо пажњу на контроле на граници и ствари које могу да се пренесу. Међутим, они на своју одговорност одлучују шта ће и колико понијети - казали су у овој агенцији. 

Што се тиче ствари које путници са собом носе, проблема до сада нису имали ни у туристичкој агенцији "Хепи травел" из Бијељине. Путници углавном, истичу у овој агенцији, носе по један кофер. 

- Никад не бисмо одбили путнике који путују са малом дјецом да у аутобус, ако има мјеста у гепеку, убаце колица, викенд-креветац и слично, јер на крају крајева неке од тих ствари је могуће понијети и када се авионом путује. Не видим разлог што бисмо правили проблеме, ако за то има мјеста и не угрожава безбједност путника у аутобусу - истакли су у овој агенцији.   

Мишљење са њима дијеле и у агенцији "Ин травел" у Бањалуци, гдје кажу да сада нису имали ситуацију да у гепеку нема мјеста.

- Не носе сви путници сунцобран или лежаљку. Ништа не значе за аутобус два-три сунцобрана или која склопива лежаљка, које ће им послужити на плажи - казали су у агенцији "Ин травел".

У прњаворској туристичкој агенцији "Јелић турс" истичу да прописи у Српској дају на вољу превозницима да одређују правила када је у питању врста и количина ствари које путници могу понијети. 

- Наши путници су дивни и до сада није било неких необичних захтјева. Осим одјеће и обуће, по који путник понесе сунцобран или лежаљку, што је сасвим нормално - казали су из прњаворске агенције.

Чамац и решо

Они који су макар једном путовали аутобусом из Београда до, примјера ради, Грчке могли су да виде шта све путници носе на море.

Осим кофера и торби, у гепеку су се неријетко могли видјети и бицикли, гумени чамци, решо и веће количине хране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана