У априлу обнова објеката у Костајници порушених у земљотресу

Срна
Foto: принтскрин

КОСТАЈНИЦА - У општини Костајница завршен је тендер за изградњу седам објеката и сљедеће седмице почиње припрема трасе на којој ће бити грађени објекти и уклоњени они који су оштећени у земљотресу, а грађевински радови би требали да почну у априлу", рекао је начелник општине Никола Јањетовић.

Одборници Скупштине општине Костајница усвојили су данас извјештај о раду начелника и Општинске управе за 2021. годину, чију окосницу чини причињена велика штета током земљотреса у овој локалној заједници.

Јањетовић је изјавио Срни да је акценат стављен на земљотрес, јер је обиљежио прошлу годину и причинио огромну штету општини Костајница, а приоритет је било стамбено збрињавање грађана и помоћ за санацију објеката,Он је навео да би био задовољнији да су неке ствари могле бити учињене брже, али да то није било могуће због отежавајућих околности, као што су неријешени имовинскоправни односи.

Јањетовић је истакао да се прошле године радило и на финансијској консолидацији буџета, те да општина тренутно нема значајнијих дуговања и може измиривати своје обавезе. "Видјело се то и кроз ребалансе, видјело се да смо успјели да се изврше сва плаћања и да будемо ликвидни и не идемо у дефицит, већ смо у благом суфициту и мислим да је то сасвим довољан показатељ тренутног начина рада у општини Костајница", рекао је Јањетовић.

Он је подсјетио да је Влада Србије прошле године уплатила овој локалној заједници три милиона КМ за санацију посљедица земљотреса и стабилизацију буџета. Према његовим ријечима, у извјештајном периоду се радило и на побољшању инфраструктуре, комуналних услуга и привредног амбијента. За извјештај о раду начелника и Општинске управе за 2021. годину гласало је 12 одборника, док су три била против.

Јањетовић је рекао Срни и да је на сједници Скупштине општине усвојена измјена одлуке о стипендирању, тако да стипендије неће исплаћивати мјесечно, него једнократно, на годишњем нивоу, па ће стипендистима биће исплаћене једнократне стипендије у износу од по 1.000 КМ.

Он је навео да ће општина Костајница у школској 2021/2022. години стипендирати 38 студената и ученика, те да ће свако од њих добити по 1.000 КМ. Потписивање уговора је 26. фебруара, а исплата стипендија 28. фебруара. Биће додијељено по пет стипендија социјалног статуса и студентских спортских стипендија, 11 за дефицитарна занимања и шест по основу успјеха на студију.

Спортску стипендију добиће и 11 ученика средњих школа./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана