Тузлак (89) најстарији падобранац у Европи: Скочио 1.480 пута, не планира стати

ГС
Тузлак (89) најстарији падобранац у Европи: Скочио 1.480 пута, не планира стати

ТУЗЛА - Ибрахим Калесић из Тузле најстарији је падобранац у Европи. Има 89 година и из авиона је први пут скочио прије више од 70 година. До сада је скочио више од 1.480 пута и планира наставити скакати наредних 10 година.

Калесић, који држи два југословенска рекорда, каже да му године представљају јако пуно.

"Ово што радим, не радим ради себе, ја хоћу да активирам поново падобранство у Тузли", каже он.

Тузлански аероклуб је био међу првима у Југославији. Истиче да су прије рата имали и авион за скакање и падобране, а данас ни једно ни друго како би адекватно дјеловали. Клуб се бори са финансијама, а водећи проблем је недостатак новца за обучавање млађих полазника за падобранство.

Ипак, иако код нас нико не мари за овај спорт, у Београд иде на такмичење сваке године и биљежи значајне резултате. Из Ваздухопловног савеза Југославије ове године купили су му падобран од 8.000 евра за употребу без икаквих накнада.

Како је све почело?

Калесић је свој први скок направио у Тузли 1951. године, а 12. јула иде у Приједор на међународно такмичење гдје ће се такмичити. Након ових свих година, не планира одустати од своје страсти.

У Европи је једини који се са оволико година и даље бави овим спортом, а каже да у свијету постоји још само једна жена која је годину старија од њега у овој дисциплини.

За овакву врсту спорта, наглашава да морате бити здрави. Током пада се дешавају нагле промјене притиска зрака, а брзина пропадања је 50 метара у секунди при слободном паду.

"Мора се бити изузетно здрав" каже он за Н1.

Рецепт за виталност

Калесић истиче да има посебан рецепт за здравље: "Имам једну велику срећу, да вам кажем, моја жена је професионална кухарица и она води рачуна о мојој исхрани и начину прехране и то је њен велики допринос".

Два јајета са шпинатом и чаша врућег млијека је, каже, његов омиљени доручак, а за зглобове једе двије смокве са сухим шљивама.

"Тако се мени људи чуде како могу тако са кољенима и зглобовима", кроз смијех наводи Калесић. Његова дијета је пуна воћа и поврћа, а прије спавања је обавезна јабука.

Захвалност за своју виталност и издржљивост у 81. години, каже, да и редовном вјежбањуи. Ипак додаје, да постоји још једна ствар која га одржава покретним.

Ујутро око 7.00 сати када устаје, прво вјежба пола сата и на тај начин одржава кондицију. Друга ствар коју наглашава јесте спавање.

"Ја спавам као беба, нема ноћних мора. Мора вам бити чиста савијест, да нисте никога увриједили, ни на жао учинили. Онда можете мирно да спавате", рекао је Калесић.

Више адреналинских активности

Калесић активно лети параглајдером и то је још једна активност којом се бави.

"Пуно је другачије од падобранства, јефтиније је и јако је интересантан параглајдер. Сам идеш на брда па се залетиш и летиш на тај начин", рекао је он.

Искористио је ову прилику да упути апел властима у Тузли да узму један падобран за његове ученике. Увијек је водио ученике на излете, камповање и каже да никада нису биле проблем паре. Осим сада.

Више од 50 кандидата се јавило да их подучава падобранству. Навршило се шест година како тражи основне услове за овај екстремни спорт. Међутим, истиче да су људи данас прилично незаинтересовани за живот, што га разочарава.

"Ја сам се разочарао у људе. Људи су тако покварени и проблем је у људима. Немају разумијевања", закључио је он, преноси Н1.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана