Тужилаштво уложило доказе о смрти 21 српског логораша

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - У Суду БиХ, у данашњем наставку суђења десеторици припадника ХВО-а за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима у Орашју 1992. и 1993. године, тужилац Миланко Кајганић уложио доказе о смрти 21 српског логораша о чему је на прошлом рочишту детаљно говорио вјештак Жељко Каран.

Тужилаштво БиХ уложило је материјале доказе о смрти 21 српског логораша који су презентовани вјештаку Карану који је на основу тога сачинио своју стручно медицинску анализу. Докази које је Кајганић уложио односе се на љекарске извјештаје, потврде, мјесто и узрок смрти оштећених. Међу уложеним доказима су и записници о утврђивању идентификације настрадалих, фотодокументација обдукција, те записи о медицинској обради тијела.

Кајганић је уложио и упутнице, налазе и мишљења специјалиста за ортопедију о инвалидитету појединих оштећених, као и потврде Међународног комитета Црвеног крста о њиховом ослобађању из логора на подручју Орашја. Уложене су и картице несталих Републичког центра породица погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске. За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, злочине су починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници војне полиције. На терет им је стављен прогон српског становништва, и то убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима. Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту, учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима. Суђење ће бити настављено 16. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана