Тужилаштво у Бијељини чешља случај заразе трихинелом

Маријана Миљић Бјеловук
Тужилаштво у Бијељини чешља случај заразе трихинелом

БИЈЕЉИНА - Окружно јавно тужилаштво у Бијељини истражује случај заразе трихинелом у том граду, а болница “Свети врачеви” тврди да је поступила по дужности и доставила Хигијенско-епидемиолошкој служби локалног Дома здравља информације о пацијентима који су прележали ту опасну болест крајем јануара и почетком фебруара.

Из Окружног јавног тужилаштва Бијељина су Министарству правде РС доставили информације да поступају по предметној кривичној пријави те да су предузете, али и да даље предузимају радње из своје надлежности у том случају.

- Уједно желимо да напоменемо да болница “Свети врачеви” у Бијељини, иако је била у обавези да о појави заразне болести, односно лијечењу пацијената са заразном болести, у овом случају трихинелом, обавијести надлежне органе, међу којима полицију и тужилаштво, нити једним актом то није урадила - навело је бијељинско тужилаштво.

У болници “Свети врачеви” казали су “Гласу Српске” да, према правилнику о обавезном пријављивању, обавјештавању и евидентирању заразних болести, они лица код којих утврде, на основу клиничког и микробиолошког прегледа доктора медицине, узрочника заразне болести одмах евидентирају и те случајеве пријављују надлежној Хигијенско-епидемиолошкој служби (ХЕС) Дома здравља.

- Ми смо то урадили, а ХЕС је у обавези да те податке даље достави Институту за јавно здравство РС - навели су у болници “Свети врачеви”.

Начелник бијељинског ХЕС-а Младен Грујичић рекао је да су према правилнику они били дужни да случај пријаве Институту за јавно здравство РС, што су и урадили.

У Институту су навели да се сва процедура о питању пријаве заразних болести са здравственог аспекта завршава у тој институцији, јер они на основу тих информација праве извјештаје и анализе.

Кривичну пријаву полицији поднио је Љубомир Стевић из Бијељине и то против Милорада Живковић из Сремске Митровице.

Стевић, који је и власник ресторана “Монако”, раније је испричао “Гласу Српске” да су трихинелом заражени његова супруга и син након што су јели сухомеснате производе које је његов пријатељ наручио из Србије од човјека кога зову Миле Кулен, а који већ дуже вријеме довози и продаје у Бијељини те производе.

- Ја сам посредством свога пријатеља наручио себи за кућу кобасицу и кулен. Осим мене, још неки људи су наручили себи. Након што су сухомеснати производи стигли, моја супруга их је испред ресторана паковала и вакуумирала за нашу употребу. Ми смо сви, како чланови моје породице тако и пријатељи који су били код нас, јели тај кулен и кобасицу, али то нема никакве везе са храном у ресторану - навео је тада Стевић.

Нагласио је да је након тога утврђено да су његова супруга и син заражени трихинелом, те да је о свему обавијестио инспекцију, Хигијенско-епидемиолошку службу у Бијељини, али и полицију.

Симптоми

Стручњаци појашњавају да је трихинелоза паразитарна болест која се јавља након конзумирања недовољно термички обрађеног свињског меса, а које садржи цисте паразита под именом Трицхинелла спиралис.

Рани симптоми заразе трихинелом обично су везани за пробавни тракт и најчешће су присутни грчеви и дијареја. Након тога ларве трихинеле прелазе у мишиће, гдје изазивају упалну реакцију која се манифестује боловима у мишићима. Бол је најинтензивнији приликом покрета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана