Турска одобрила увоз 30.000 тона минералног ђубрива

Srna
Foto: srna

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас да је Турска одобрила увоз 30.000 тона минералног ђубрива у БиХ.

Кошарац је након састанка са амбасадором Турске у БиХ Садиком Бабуром Гиргином, министрима пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борисом Пашалићем и Федерације БиХ /ФБиХ/ Шемсудином Дедићем и представником Брчко дистрика, рекао новинарима да је одобрен увоз 25.000 тона КАН ђубрива и пет хиљада тона НПК ђубрива.

Он је појаснио да је прије увоза потребно да БиХ изабере једног од седам произвођача минералног ђубрива у Турској, те да се одреди увозник за БиХ. Кошарац је истакао да је Министарство спољне трговине и екононских односа у Савјету министара обезбиједило да се у БиХ из Турске увезе минерално ђубриво без икаквих царинских обавеза.

"То је за нас веома важно с обзиром на чињеницу да постоји упозорење од надлежних ентитетских тијела да је веома важно у одређеном року обезбиједити недостајуће минерално ђубриво", рекао је Кошарац и додао да ће све остале активности у вези са цијеном и начином траспорта бити реализоване у сарадњи са ентитетским ресорним министарствима у чијој је то и надлежности.

Кошарац је рекао да је резултат одобрења извоза из Турске и недавни сусрет српског члана Предсједништва Милорада Додика са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом у Анталији. Он је подсјетио да БиХ са Турском има Уговор о слободној трговини, на основу којег ће бити реализована и ова испорука минералног ђубрува. "Након што су ентитетска министарава обавијестила Министарство спољне трговине и економских односа да постоји проблем на тржишту у снабдијевању минералним ђубривима, Министарство је покренуло активности како би се из Турске омогућио извоз који се региструје и из тог аспекта је било потребно процедурално реализовати неке кораке које налаже законодавство Турске", рекао је Кошарац. Амбасадор Турске у БиХ Садик Бабур Гиргин рекао је да је потреба пољопривредника у БиХ за вјештачким ђубривом оправдана, те је изразио задовољство што је Турска у могућности обезбиједити извоз за БиХ. Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић поручио је да је веома битно изабрати једног увозника у Бих како би ђубриво што прије било допремљено до пољопривредних произвођача. "Министру Дедићу и мени остаје да се договоримо око детаља да ли ће то бити копнени превоз или да превоз реализујемо у вези са неком од лука преко Јадранског мора. О томе ћемо још данас да разговарамо и што прије одговоримо турској страни, а заузећемо и став у вези са цијеном и трошковима транспорта", рекао је Пашалић. Федерални министар Шемсудин Дедић подсјетио је да је царинска стопа на увоз минералних ђубрива укинута на основу иницијативе коју су ентитетски министри заједно са министром спољне трговине и економских односа упутили Савјету министара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана