Туркановић: Српска има чиме да се похвали у области електронске управе

Срна
Foto: илустрација

БЕОГРАД- Република Српска може да се похвали прије свега стратегијом развоја електронске управе и активностима које се предузимају на реализацији те стратегије, рекао је помоћник министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Денис Туркановић.

Туркановић, који у Београду учествује на скупу „Електронска идентификација и електронски потпис у Cloud-u“, рекао је Срни да у систему јавне управе у Српској постоје 174 пројекта намијењена дигитализацији пословања органа или дигитализацији услуга.

Он је као најзначајније навео пројекте е-беба, регистрација пословних субјеката, е-грађевинска дозвола и многе друге.

Туркановић је у обраћању на скупу у Београду представио процес дигиталне трансформације у Републици Српској и активности којима се тренутно бави Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске.

Он је подсјетио да оквиру Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске дјелује центар за управљање дигиталним идентитетима.

Туркановић је представио активности и пројекте које Влада Републике Српске реализује у области електронске управе, управљања дигиталним идентитетима, информационе безбједности и у вези са развојем ИТ индустрије.

На скупу је било ријечи о искуствима у вођењу паметне јавне управе у региону, а, осим представника различитих институција из Србије и Републике Српске, присуствовали су и представници различитих међународних компанија из области ИТ.

Доминантна тема скупа била је електронски потпис и потписивање у „клауду“.

Организатор конференције „Електронска идентификација и електронски потпис у Cloud-u“, која је одржана у хотелу „Хајат“ у Београду, је ASIT Conferences.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана