Туристички промотивни видео Бањалучанина Роберта Дацешина освојио прву награду у Јапану

Милош Васиљевић
Туристички промотивни видео Бањалучанина Роберта Дацешина освојио прву награду у Јапану

БАЊАЛУКА - Промотивни видео "Зашто Босна и Херцеговина може бити број један туристичка дестинација на свијету" Бањалучанина Роберта Дацешина, авантуристе и путописца и његовог сарадника Милана Бањца, проглашен је најбољим филмским остварењем у категорији туристичких дестинација на престижном јапанском свјетском фестивалу туристичког филма.

Фестивал је одржан 16. и 17. марта на острву Јорон, на југу Јапана, а награду је, у име добитника преузео специјални гост Фестивала, амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан, који се захвалио организаторима и жирију на вриједнонпризнању за туристички промо видео из БиХ. 

Организатори фестивала оцјенили су награђени туристички видео Роберта Дацешина веома високим оцјенама и пренијели амбасадору своје дивљење према туристичким атракцијама и природним љепотама БиХ.

- На фестивалу су учествовала 1.542 видеа из бројних земаља свијета. То је уједно и највећи број примљених апликација у историји одржавања фестивала. Прва награда за БиХ туристички промо видео је од изузетног значаја узимајући у обзир број пристиглих апликација те изузетно строге критеријуме међународног жирија - рекао је Берјан.

Истакао је да је ово признање други велики успјех туристичких промотера из БиХ с обзиром да је на прошлогодишњем фестивалу одржаном у граду Кјоту, промотивни видео „Nothing much but much more“ Туристичке организације Републике Српске, освојио трећу награду у категорији најбољих туристичких дестинација – региона.

Према ријечима Берјана, на његов позив, еминентни јапански стручњаци из области туризма, потврдили су могућност скоре посјете БиХ, са циљем даље промоције регије. 

У оквиру фестивала одржан је и посебан форум посвећен туризму у БиХ који је изазвао велику пажњу учесника, а главни учесници форума су били амбасадор Синиша Берјан и предсједник међународног жирија фестивала Акихиро Кашима.

Због пандемије корона вируса, фестивал који је емитован широм свијета у преносу уживо, одржан је на отвореном са ограниченим бројем учесника. 

Јапански свјетски фестивал туристичког филма је званични члан Међународног комитета туристичких филмских фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана