Увођење трудничке књижице још једнa подршка пронаталитетној политици

Срна
Увођење трудничке књижице још једнa подршка пронаталитетној политици

БАНЈАЛУКА - Трудничке књижице биће дистрибуисане амбулантама изабраног гинеколога на примарном нивоу здравствене заштите, чиме ће бити омогућено да буду уписани сви битни подаци у вези са трудноћом, што ће значајно допринијети ефикаснијој заштити здравља будућих мајки и беба, саопштено је из Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске.

Из Фонда напомињу да је ово једна у низу конкретних мјера за унапређење репродуктивног здравља, те истичу да су гинеколози обавезни да у трудничкој књижици воде податке о физиолошкој трудноћи који ће бити доступни у електронском облику, односно у Интегрисаном здравственом информационом систему /ИЗИС/, али и у штампаном облику.

Трудничка књижица предвиђена је новим Правилником о поступку остваривања права на здравствену заштиту у Републици Српској, а на приједлог предсједника Удружења гинеколога и опстетричара Републике Српске Весне Ећим Злојутро, која је и начелник Клинике за гинекологију и акушерство на Универзитетском клиничком центру Српске.

Идеја је проистекла из пројекта овог удружења и ресорног министарства коју је финансирао Популациони фонд УН на основу којег је направљен Протокол о акушерству и приједлог како треба да изгледа трудничка књижица.

Увођење трудничке књижице представља још један корак подршке развоја пронаталитетне политике, све с циљем очувања здравља трудница, али и као директна подршка рађања у Републици Српској.

ФЗО Републике Српске у потпуности финансира здравствену заштиту трудница за све што спада у обавезно здравствено осигурање, као и све савјете и прегледе прије трудноће који се односе на планирање породице, саопштено је из овог фонда.

Из ФЗО подсјећају да, уколико је трудница на боловању, добија 100 одсто плате за вријеме боловања.

Такође, ФЗО свим трудницама, које имају упутницу гинеколога код којег су регистроване и који има уговор са овом службом, финансира основни пакет НИПТ теста, по чему су јединствени у региону.

У саопштењу се истиче да су, осим ове дијагностике, о трошку Фонда трудницама доступни дабл тестови, као и амниоцинтеза.

Из ФЗО подсјећају да од 2007. године финансирају вантјелесну оплодњу, за сада три покушаја, а од 2017. године и чување ембриона за парове за које се стекну услови, и то на период од двије године.

Такође, труднице које немају ниједан други основ за пријаву на здравствено осигурање, здравствено осигуране могу бити по основу свог статуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана