Труд и новац отишли низ воду

Милош Васиљевић
Труд и новац отишли низ воду

БАЊАЛУКА - Вода која се повлачи са поплављених подручја на сјеверозападу Српске иза себе оставља пустош и велику штету на инфраструктури и ораницама, због чега се ратари хватају за главу јер је већ сада извјесно да ће уложени труд и новац пропасти. У нимало бољој ситуацији нису ни повртари ни воћари који очекују да ће приноси бити знатно смањени.

 Пољопривредници су сагласни да ће поплаве, велика влажност земљишта и мали број сунчаних дана донијети тешку годину.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Српске Стојан Маринковић каже за “Глас Српске” да ће штету од поплава утврдити комисије, али се већ сада види да је немјерљива.

- У свим областима пољопривредне производње биће одређене штете, али оно што је проблематично је то што још није завршена сјетва прољетних култура. Има доста парцела у које неће бити могуће ући ни за 15 дана, што значи да су сви рокови пробијени - рекао је Маринковић. Када је ријеч о кукурузу, до сада је, каже, засијано до 70 одсто планиране површине.

- Пољопривредници су већ набавили сјемена, али ће морати додатно инвестирати или ће одустати од сјетве - рекао је Маринковић.

Он је казао да је раст усјева који су у фази ницања успорила хладноћа, што се на крају може одразити на лоше приносе, а посебно забрињава могућност појаве болести на засијаној пшеници.

Разлога за бригу имају и повртари, што потврђује и Дарко Илић из Градишке који узгаја купус, лубеницу, кромпир, лук и житарице. За “Глас Српске” каже да им је киша донијела главобољу.

- Сада покушавамо да спријечимо појаву болести. Нема свјетлости, сунца и фотосинтезе, све пропада, и на њиви и у пластеницима - рекао је Илић додавши да је јасно да ће домаће поврће стићи касније на трпезе.

Предсједник Удружења воћара Српске Драгоја Дојчиновић рекао је за “Глас Српске” да су посљедње падавине поништиле добру зиму и почетак прољећа без мраза.

- Сад смо изгубили добар дио воћних врста. Прошле године смо имали лош род крушке, ове ће сигурно бити још горе, јер су отпали плодови. Оно што је сигурно је да ове године скоро нигдје неће бити ни шљиве. Кад је у питању трешња, имала је добру крупноћу, али посљедњих дана код раних сорти све је попуцало, јер не трпи влагу, хоће сунце - рекао је Дојчиновић.

Једино спаса ове године има за јабуку која је, каже, најиздржљивија.

- Јабука је најбоље прошла, биће од 50 до 60 одсто очекиваних приноса, што у овој години и није лоше - рекао је Дојчиновић.

На већини главних водотока у Српској у петак је забиљежено опадање нивоа воде, осим ријеке Саве, која се излила у небрањено подручје у градишким селима Гашница, Бистрица и Врабашка.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић рекао је да је ситуација на поплављеним подручјима стабилна истакавши да су за 24 часа водостаји Сане и Уне опали од 40 до 60 центиметара.

- Што се тиче Градишке и Српца, захваљујући разливању воде узводно на територији Хрватске немамо драстичан тренд раста водостаја и он је од центиметар до два, али нисмо изложени великом ризику - нагласио је он.

У Костајници је у петак укинута ванредна ситуација, а како су навели у општинском Штабу за ванредне ситуације, вода се повлачи из поплављених подручја и нема опасности од подземних вода. Предстоји механичко чишћење и дезинфекција објеката, те постављање исушивача.

Штаб је одлучио и да од понедјељка редовно раде школе и вртић.

Водостаји ријека Уне и Сане у Новом Граду, гдје је поплављено 40 домаћинства и евакуисано 46 особа, били су у опадању за по више од пола метра, али су редовне мјере одбране од поплава остале на снази.

Самостални стручни сарадник за послове цивилне заштите Мирко Лукић рекао је да се испумпава вода у насељу Радишићи и код Основне школе “Свети Сава”, након чега ће грађанима бити испоручени исушивачи. Због оштећења је на десет локалних путева обустављен саобраћај.

Велику штету вода је оставила и у Козарској Дубици. У овој општини поплављено је шест, а водом је окружено 37 стамбених објеката у насељу Шпиља. Срушена су два моста, а појавила су се и три клизишта.

По повлачењу и испумпавању воде, услиједиће дератизација, дезинфекција и процјена штете. Шеф Одсјека цивилне заштите општине Козарска Дубица Ђуро Трубарац рекао је да је висок водостај Уне највише проблема изазвао у небрањеном дијелу насељеног мјеста Шпиља и у Шеварлијама.

- Покушаћемо са Владом Републике Српске да подигнемо ту депресију у Шпиљи и да ти људи коначно буду заштићени. Разумијем их јер им се поплаве дешавају малтене два пута годишње. Куће у небрањеном дијелу Доње Градине, у викенд насељу, су очекивано поплављене. Очекујемо и проблеме са подземним водама на подручју Дубичке равни, гдје ће вјероватно засијане површине бити под водом - рекао је Трубарац.

Начелник Козарске Дубице Раденко Рељић рекао је да ће општина тражити од надлежних републичких институција да хитно буде изграђен заштитни зид од градске пијаце до хотела “Цептер” као и у селу Шпиља.

Ситуација у ФБиХ у петак је била повољнија.          

Портпаролка Федералне управе цивилне заштите Мајда Ковач рекла је да се вода на подручју Бихаћа и Цазина повлачи, док је у Босанској Крупи и даље поплављен велики број пословних, стамбених и помоћних објеката.

- Надлежни предузимају све неопходне мјере и радње ради пружања помоћи угроженом становништву - рекла је Ковачева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана