Глигорић: Трошкови кориштења дувана 831 милион КМ

Срна
Foto: Економски факултет

БАЊАЛУКА- Економски трошкови кориштења дувана и дуванских производа у БиХ износе 831 милион КМ, што значи 2,37 одсто бруто домаћег производа /БДП/, изјавио је професор Економског факултета Универзитета у Бањалуци Драган Глигорић.

"Из ових података је видљиво да би се контролом кориштења дувана и дуванских производа уштедјело 2,37 одсто бруто домаћег производа. То значи да би новац могао бити искориштен за друге намјене“, рекао је Глигорић новинарима у Бањалуци на панел дискусији "Политике контроле дувана и дуванских производа у БиХ и њихови ефекти“.

Он каже да је у БиХ нарушен позитиван тренд смањења кориштења дувана и дуванских производа, јер нису повећане акцизе на њихову употребу.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић сматра да је у Републици Српској неопходно усвојити закон с циљем смањења кориштења дувана и дуванских производа.

"Кориштење дувана је једна од главних посљедица кардиоваскуларних болести. Нажалост, истраживања су показала да од 1.200 бањалучких студената, њих 34 одсто користи дуван“, рекао је Шкрбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана