Трошкови гријања упола мањи

Анита Јанковић Речевић
Трошкови гријања упола мањи

БАЊАЛУКА - Школе и болнице у Српској, које су захваљујући пројекту “Енергетске ефикасности” добиле нову столарију, кров, фасаду и системе гријања, уштедјеле су и до 50 одсто енергије и новца, док су ученицима, наставницима и пацијентима обезбијеђени далеко бољи услови рада и боравка у тим објектима.

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, које је задужено за имплементацију поменутог пројекта, кажу да је од 2015. године, када је почела реализација, до сада утопљено 65 јавних зграда широм Српске у области здравства и образовања.

- Први пројекат “Енергетске ефикасности” у БиХ и РС спровођен је од 2015. до 2019. године и тада су утопљена 33 објекта. У току је реализација пројекта “Енергетске ефикасности - додатно финансирање”, чија је реализација почела 2020. године и завршава се почетком 2024. До сада су утопљена 32 објекта, а у зависности од средстава и стања на тржишту, план је да буде обновљено још 20-25 објеката - рекли су у Министарству грађевине и додали да су пројекти финансирани из кредитних средстава Свјетске банке.

Додали су да је вриједност првог пројекта износила 10,36 милиона евра, док је вриједност пројекта који је у току тешка 10,91 милион евра.

Најкомплекснији и најобимнији радови кроз пројекат утопљавања у Српској у претходном периоду изведени су на болничком комплексу у Фочи. На четири павиљона и централној згради Универзитетске болнице Фоча замијењени су столарија, фасада, кров и котловнице.

- Наши резултати о питању уштеда су више него задовољавајући. И те уштеде нису само у енергији. Док смо користили угаљ за загријавање просторија, имали смо знатно већи број радника на тим пословима у односу на данас, када се гријемо на пелет. Болница је раније била енергетски веома угрожена, пацијенти су трпјели, а сада је топлота оптимална и у најхладнијим данима - рекао је директор фочанске болнице Радмил Марић и додао да више не морају, као раније, догријавати просторије електричним гријалицама, чиме су знатно смањили и потрошњу струје.

Оствареним резултатима задовољни су и на бањалучком Природно-математичком факултету који је енергетски обновљен прије пет година.

- Највећу уштеду у финансијском смислу постигли смо на енергентима за гријање. Док смо трошили угаљ и дрва, годишње смо издвајали 50.000 КМ, а како смо прешли на пелет, трошимо 20.000. Како ћемо проћи ове зиме с обзиром на то да је пелет знатно поскупио, знаћемо на прољеће - каже за “Глас” декан поменутог факултета Горан Трбић.

Додаје да су, када је у питању потрошња електричне енергије, на годишњем нивоу и ту остварили уштеде и то око 40 одсто.

- Имамо одличну термоизолацију која зими чува топлоту, а љети не морамо претјерано расхлађивати просторије. Сада смо у фази надоградње пројекта постављањем фотонапонских панела на кров факултета. То би требало да завршимо у наредна два мјесеца и бићемо прва зграда у БиХ која ће заокружити све фазе енергетске ефикасности, а укупне уштеде по свим сегментима требало би да буду око 50 одсто - наводи Трбић.

Директорица Средњошколског центра “Јован Цвијић” из Модриче Новка Марковић каже да ће бенефите правих уштеда имати тек идуће године јер су ових дана завршили замјену котловнице и прешли са мазута на пелет.

- Лани је на школи измијењена комплетна столарија, а надамо се да ћемо на прољеће добити нову фасаду и кров. Ефикасност пројекта била је видљива већ прошле године јер због нових прозора нисмо губили енергију, а лакше је било и загријати просторије - рекла је Марковићева.

Додатна улагања

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС кажу да је “Зелени климатски фонд” 2017. године одобрио БиХ 17,3 милиона долара грант средстава за подршку унапређења енергетске ефикасности у јавним објектима, од чега се на Српску односи 50 одсто. Имплементација је планирана у периоду од осам година, а до сада је утрошено скоро 1,3 милиона.

- У току је и реализација пројекта који се финансира из грант средстава Њемачке развојне банке, којим је обезбијеђено 10 милиона евра, а улагање у објекте се очекује у наредном периоду - рекли су у министарству.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана