Тривић: Тржиште да регулише који ће дани бити нерадни

СРНА
Foto: Aгенције

БАЊАЛУКА - Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић сматра да је потребно препустити тржишту да одреди који дан у седмици ће бити нерадни за које послове, те да локалне и републичке власти не треба да се мијешају у то.

Тривић је напоменуо да су подијељена мишљења о увођењу нерадне недјеље у Бањалуци.

"С једне стране, свако смањење радног времена подразумијева и смањење броја радника, али с обзиром на недостатак радника можда то на крају испадне како треба. С друге стране, није добро избацити било кога из радног процеса, те некоме забранити рад, а неком дозволити", рекао је Тривић Срни.

Он је упитао - зашто би пекари, полицајци, угоститељи недјељом радили, а други не.

"Суштина је у томе да радници морају имати довољан број слободних дана у мјесецу те да није толико битно да ли је то недјеља или неки други дан", каже Тривић.

Он сматра да је боље рјешење да радници који раде недјељом буду боље плаћени за тај рад.

Предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић истакао је да одлука о томе да недјеља буде нерадни дан сама по себи носи добре и мање добре ствари, те да је потребна детаљна анализа свега што је битно када је ријеч о овој теми, како би се дошло до најбољег рјешења.

"Одлука не смије бити исхитрена, а доказ за то су општине и градови који су већ увели нерадну недјељу", рекао је Срни Илић.

Он је поновио да је потребно дефинисати приоритете и правце у којима треба дјеловати, како би се пронашло најбоље рјешење.

"Потребно је одредити да ли је недјеља нерадни дан, у којој мјери, за које категорије, како не бисмо ушли у проблеме у које је ушла на примјер Бијељина, гдје су у проблем доведени и послодавци, али и радници, јер сада морају бити слободни недјељом, а не неки други радни дан", рекао је Илић.

Он сматра да Бањалука не може да се пореди са другим градовима, као што су велики центри у ЕУ који су увели нерадну недјељу.

"То су примјери гдје не желимо да видимо реалну слику, јер није реално да економски поредимо Бањалуку, Приједор и Бијељину, а камоли Бањалуку и велике центре из ЕУ, као што су Милано, Салцбург и Беч", рекао је Илић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић изјавио је раније да је планирано да трговци не раде недјељом, а када је ријеч о угоститељским објектима и могућности развоја туризма, план је да они недјељом раде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана