Тривић: Тежити повећању броја путника на аеродромима

Срна
Тривић: Тежити повећању броја путника на аеродромима

САРАЈЕВО - Руководства аеродрома у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/ сматрају да треба тежити повећању броја путника и да су административне баријере, из угла посматрања авио-компанија, један од разлога за смањен број линија са домаћих аеродрома, изјавила је данас вршилац дужности директора "Аеродрома Републике Српске" Наталија Тривић.

"Разумијемо да цијели свијет функционише у смислу наплата одређених такса и ми нисмо против тога, али морамо гледати интересе који доводе до тога да имамо већи промет путника", изјавила је Тривићева новинарима у Сарајеву након састанка руководстава свих аеродрома у БиХ и Дирекције за цивилно ваздухопловство /БХДЦА/ са министром саобраћаја и комуникација у Савјету министара Едином Фортом.

Тривићева је изразила наду да ће на наредном састанку представника аеродрома, БХДЦА и Министарства саобраћаја и комуникација у Савјету министара бити пронађено најбоље рјешење с циљем што бољег пословања, како аеродрома, тако и промета путника.

Форто је оцијенио да је напуштање појединих нискобуџетних авио-компанија смањило је број авио-линија у БиХ, што је погодило грађане, али и привреду, због чега у структури за ваздушни саобраћај требају бити постављени параметри који ће окренути тренд одласка тих компанија из БиХ и повећати број путника на аеродромима.

"Наставићемо са радним састанцима и разговарати евентуално о реевалуацији неких трошкова на аеродромима и на нивоу БиХ путем Дирекције", навео је Форто након састанка на којем је разговарано о захтјевима за смањење накнаде која се наплаћује на основу одлуке о висини накнаде коју плаћа авио-оператер по превезеном путнику и тони превезеног терета.

Он је рекао да је циљ повећати број путника, што је једино мјерило за аеродроме, те оцијенио да институције БиХ путем БХДЦА требају да помогну аеродромима да се развијају, али да та сарадња мора бити обострана јер ако не расте број путника - нема развоја.

Директор БХДЦА Чедомир Шушњар навео је да ће ова дирекција морати да направи процјену шта добија укидањем административних такса, сматрајући да оне нису прави разлог зашто авио-компаније напуштају аеродроме у БиХ.

"Тржиште, поготово данас, је у стању које ми не можемо пратити. Заостајемо у свему, па и у авијацији", указао је Шушњар.

Директор Међународног аеродрома Тузла Џевад Халилчевић истакао је да је данашњи састанак био добра прилика за превазилажење краткорочних и дугорочних проблема са којима се сусрећу аеродроми, напомињући да је интерес аеродрома на чијем је челу да се број путника повећава.

Извршни директор за саобраћај и услуге у ваздушном саобраћају Међународног аеродрома Сарајево Елведин Бегић изјавио је да је са састанка послата позитивна порука у смислу повећања броја авио-операција и броја путника.

"Закључак је и да је неопходно да БХДЦА ојачамо, не само у финансијском, већ и смислу регулатора који је задужен за авијацију у БиХ", истакао је Бегић.

Извршни директор Аеродрома у Мостару Ибрица Берберовић истакао је да је на састанку договорено формирање радне групе која ће сачинити приједлог којим ће дугорочно бити унапријеђен развој и повећање саобраћаја на аеродромима у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана