Тривић: Стратешки циљ је укључити дјецу са сметњама у развоју у вртиће

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Укључивање дјеце са сметњама у развоју у предшколске установе је један од стратешких циљева Министарства просвјете и културе Републике Српске будући да студије показују да је ефекат предшколских интервенција већи код дјеце из социјално угрожених категорија, а нарочито дјеце са сметњама у развоју, рекла је реесорни министар Наталија Тривић.

Тривићева је нагласила да Министарство спроводи континуиране активности с циљем обезбјеђивања неопходних услова за несметано похађање програма предшколског васпитања и образовања - уклањање архитектонских баријера, обуку васпитно-образовних радника за дјецу са сметњама у развоју, набавку дидактичког материјала и асистивних технологија за рад у васпитним групама, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.

"Направљени су значајни искораци да би се унаприједио положај дјеце која одступају од типичног развоја, а један од њих је бесплатно похађање предшколског васпитања и образовања за дјецу у Републици Српској. Дјеца која тренутно користе то право имају рјешење комисије о процјени потреба дјеце са сметњама у развоју", навела је Тривићева.

У саопштењу се наводи да је бесплатним предшколским васпитањем и образовањем у Републици Српској обухваћено шесторо дјеце без родитељског старања и 76 дјеце са сметњама у развоју која имају налаз и мишљење комисије о процјени потреба и усмјеравању дјеце са сметњама у развоју, узраста од шест мјесеци до поласка у основну школу.

"Оваква могућност створена је усвајањем Закона о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању у јуну 2020. године с циљем омогућавања олакшица рањивим категоријама дјеце за укључивање у предшколске установе", подсјећа се у саопштењу.

Наглашава се да је овим законом дефинисано да ће Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске обезбиједити накнаду за суфинансирање боравка у предшколској установи за ову дјецу. Ово право почело се примјењивати од септембра 2020. године када га је остварило 29 дјеце.

"У предшколске установе, према подацима из годишњих програма рада установа, уписано је и око 100 дјеце код којих је уочено одступање од типичног развоја која су у периоду опсервације, а немају налаз и мишљење стручне комисије. Управо из тих разлога измијењеним законским рјешењима за област предшколског и основног васпитања и образовања прописано је формирање ресурсних центара за инклузивно васпитање и образовање дјеце", наводе из ресорног министарства.

Између ресурсних центара и предшколских установа и основних школа, додаје се, успостављена је сарадња имајући у виду да се у установама формира опсервациони тим, уколико је похађа дијете код којег су уочене сметње у развоју, који врши процјену о дјетету и даје препоруке након извршене опсервације.

"Стручњаци из ресурсних центара пружају подршку раду са дјецом са сметњама у развоју у предшколским установама, али и основним школама", наводи се у саопштењу.

Из ресорног министарства наглашавају да се упоредо ради на обукама васпитно-образовних радника, те да ће 31. октобра и 1. новембра бити организована обука за 200 васпитно-образовних радника за израду и примјену индивидуализованог васпитно-образовног програма прилагођеног индивидуалним потребама дјетета у складу са Правилником о начину и условима остваривања програма у предшколским установама за дјецу са сметњама у развоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана