Тривић: Стигла нам је честитка, крећу проблеми због повећања минималца

ГС
Тривић: Стигла нам је честитка, крећу проблеми због повећања минималца

Стигла нам је прва честитка, а у најави имамо још, написао је на друштвеној мрежи “X” Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске уз фотографију жалбе једне фабрике из Српске због посљедица повећања минималца.

„Најгоре од свега је што се ово све дешава у најнеразвијенијим општинама и што за ова радна мјеста не постоји замјена у тим општинама. Ето и ово смо предвидјели“, додао је Тривић.

У жалби се наводи да фабрика, чији назив је замагљен, запошљава 112 радника, а да им је за нормално функционисање мјесечно  потребно најмање 120.000 до 150.000 марака без било какве добити.

„Припремајући се за исплату јануарске плате у овој години направили смо пробни мјесечни обрачун, који је показао да за комплетан износ бруто плата одлази 150.000 марака. Ту су и трошкови топлог оброка у износу од 11.000 марака. Закуп пословног простора кошта 8.000 марака плус редовни мјесечни трошкови који износе 7.000 марака“, навела је фабрика која се бави мањим пословима обраде, уз закључак да им је за све набројано потребно тачно 176.000 марака.

Откривају да су током прошле године у просјеку мјесечно остваривали приход од 165.000 марака, уз подвлачење да се томе више не могу ни надати.

„Не може се очекивати јер због кризе у Њемачкој наши купци одбијају повећање цијене услуга и већ најављују смањење наруџби“, истичу из ове фабрике.

Напомињу да су разговарали и са другим фирмама које се баве пословима обраде и дораде и да су у истим проблемима, као и да је једино рјешење да се минимална плата смањи на 750 до 800 марака.

„Посебно треба имати у виду да минимална цијена рада у Федерацији БиХ износи 619 марака, те да наши купци усмјеравају своје послове у тај ентитет“, наводе на крају своје жалбе упућене послодавцима, синдикату и Привредној комори.

Објављени текст је одмах изазвао полемику на друштвеним мрежама од коментара да је за повећање минималаца била потребна студија, а не претпоставка да „приватници леже на парама“ до оцјене “каква је то фирма која тако мало зарађује”.

Тривић је онда појаснио о каквој је фабрици ријеч, тачније на који начин послују.

„Шију, раде оно што умију. Плаћају се минуте. Добију од странаца материјал и норму, договоре цијену минуте и толико их плате. Ако неће, носе у Индију гдје за четири марке добију услугу“, написао је он, преноси БЛ портал.

Како сазнајемо, из Уније удружења послодаваца послали су на адресе многих фирми из различитих бранши у Српској захтјев да их до 25. јануара информишу о посљедицама повећања најниже плате по њихово пословање. Најављују да ће након што добију конкретне информације иницирати саастанак са Владом Републике Српске по питању остваривања подршке Владе предузећима којима је угрожено пословање након повећања минималца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана