Тривић: Раст цијена енергената утицаће на раст осталих цијена

Срна
Foto: Arhiva

БАЊАЛУКА - Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић изјавио је данас Срни да ће раст цијена енергената, у овом случају нафте, након најновији договора лидера ЕУ о забрани увоза руске нафте имати утицај на раст цијена остале робе.

"То ће произвести проблеме и ЕУ и нама. Поремећаји трају и цијене скачу из дана у дан и цијена енергената увијек има утицаја на кретање других цијена и према томе све то заједно производи негативне ефекте", рекао је Тривић.

Након договора лидера ЕУ у вези са руском нафтом дошло је до раста цијена, те барел нафте брент кошта 123,3 долара. Економиста Ђурђица Стојадиновић сматра да ће се овај раст цијена нафте одразити и на Републику Српску као малу и увозно оријентисану економију.

Она је истакла да се у стотињак дана украјинске кризе Република Српска "добро држи", поткрепљујући то подацима Републичког завода за статистику према којима је Српска за прва четири мјесеца имала раст индустрије од 2,7 одсто, као и да је за четири мјесеца остварила укупно спољнотргоивнско пословање са ЕУ веће од 1,2 милијарде евра, са двоцифреним растом вриједности увоза и извоза.

"Српска са ЕУ остварује више од 60 одсто спољнотрговинског пословања и кретање тога у будућности зависиће првенствено од тога какве ће рефлексије на привреду те групације имати мјере које ЕУ предузима према Русији", указала је Стојадиновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 14 беба
Рођено 14 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана