Тривић: Повећање прага за улазак у ПДВ систем донијело би олакшице предузетницима

Срна
Тривић: Повећање прага за улазак у ПДВ систем донијело би олакшице предузетницима

БАЊАЛУКА- Предсједник Народног фронта Јелена Тривић сматра да су требале бити усвојене измјене Закона о ПДВ-у којим је било предвиђено подизање прага за улазак у ПДВ систем са 50.000 КМ на 100.000 КМ јер би то донијело олакшице предузетницима.

"Данас 50.000 КМ није исто што је било прије 10 или 15 година. Упитно је чак да ли је и праг од 100.000 реалан и да ли би и он требало да буде повећан како би се олакшала пословна ативност малих предузетника", рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци.

Она је данас поднијела захтјев Управи за индиректно опорезивање БиХ за ПДВ контролу фирме "Сенет" за коју сматра да је избјегла плаћање ПДВ-а.

Одговарајући на питања, Тривићева је рекла да неће потписати петицију за опозив градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића зато што је прикупља СНСД, додајући да је разочарана радом Станивуковића јер је "погазио све принципе и обећања на којима је добио повјерење Бањалучана".

Портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић рекао је да је Управа дала позитивно мишљење на повећање прага за улазак у систем ПДВ-а.

"Сматрамо да праг за улазак у систем ПДВ-а од 50.000 КМ је заиста мали", рекао је Ковачевић новинарима.

Говорећи о фирми "Сенет", Ковачевић је рекао да је она регистрована у регистру Управе, али као царински обвезник, а не као ПДВ обвезник.

"Самим тим она није могла подносити ПДВ пријаве нити је била предмет ПДВ инспекције. Свакако да је пријава добродошла, ми ћемо извршити провјере. Извршиће се контроле и тада ћемо знати стварно чињенично стање“, рекао је Ковачевић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана