Тривић: Повећање најниже плате произвело би проблеме у пословању привредника

Срна
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА- Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је данас у Бањалуци да је за ову организацију неприхватљиво ново повећање тренутне минималне плате у Српској од 650 КМ, јер би то могло да изазове различите проблеме у пословању привредника, те губитак послова и радних мјеста.

Тривић је рекао да Унија сматра да се Савез синдиката Српске под фирмом борбе за радничка права непримјерено понаша тражећи поменуто повећање, чиме врши политички притисак и злоупотребљава предстојеће изборе и ситуацију у Српској и БиХ.

"Ми ћемо на данашњој сједници Економско-социјалног савјета у Бањалуци изнијети своје аргументе и разговарати, иако сматрамо да нема никакве оправданости и шансе да се одлука о новом повећању минималца усвоји", рекао је Тривић на конференцији за новинаре о ставовима Уније послодаваца у вези са одржавањем сједнице Економско-социјалног савјета по захтјеву Савеза синдиката за повећање најниже плате у Српској за 2022. годину која тренутно износи 650 КМ.

Он је рекао да је Унија и даље отворена за састанак са премијером Српске Радованом Вишковићем о овим темама, као и томе да се Влада одреди према захтјеву Синдиката о повећању најниже плате.

Тривић је рекао да Синдикат за сједницу Економско-социјалног савјета није предложио износ повећања минималца, те је додао да, "реално речено, најнижа плата у Српској је око 900 КМ, јер се увећава за минули рад, превоз, топли оброк...".

Он је истакао да је суштина да се повећањем минималца повећавају буџетски приходи од чега се повећавају плате радника у јавном сектору.

"Плате морају расти у складу са тржиштем, а свако административно форсирање на том плану нас доводи у озбиљан проблем", рекао је Тривић и додао да се у вези с тим не смије дозволити да поједини инострани улагачи у одређеним секторима привреде напусте ове просторе.

Директор Уније послодаваца Саша Аћић рекао је да анализе ове организације показују да ће, ако дође до нереалног повећања минималца, одређени број радника у Српској поново ући у сиву зону.

Он је рекао да је учешће најниже плате у просјечној у Српској на доста високом нивоу и додао да Српска и Федерација БиХ имају највишу стопу опорезивања минималца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана