Тривић: Појачати сарадњу са привредом на плану практичне наставе

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић најавила је да ће се интензивирати сарадња са привредом да се активније укључи у сарадњу са школама о питању практичне наставе ученика код послодаваца.

"Тренутни подаци говоре да је закључно са прошлом годином практичну наставу похађало 3.468 ученика код 963 привредна субјекта. Њих око 79 је подстицало ученике на пракси и кроз одређене финансијске подстицаје", рекла је Тривићева.

Тривићева је у обраћању посланицима у Народној скупштини напоменула да је ресорно министарство прије три године урадило велику активност, покренувши обављање практичне наставе са пословном заједницом и привредницима.

"То је у том моменту ишло очекиваним развојем. Без обзира што је у посљедње двије године због пандемије и мјера успорен процес ангажовања ђака на практичној настави у предузећима, Министарство није баш у потпуности задовољно на који начин се то одвија", додала је Тривићева.

Подсјетила је да су са послодавцима радили на ревизији занимања, новим наставним плановима и програмима, уписним политикама, мијењали закон...

Одговарајући на посланичка питања током актуелног часа, Тривићева је рекла да је на плану усклађивања тржишта рада са образовним системом практична настава код послодаваца један од најбољих модела.

Она је рекла да је то посебно важно у смислу запошљавања ученика након завршетка школовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана