Тривић: Подршка реализацији пројекта "Минералне сировине у школама"

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је ресорно министарство подржало реализацију пројекта "Минералне сировине у школама", којим се промовишу научни и апликативни аспект хемије и технологије природних сировина, нарочито руда у основним и средњим школама.

Отварајући у Бањалуци међународни едукативни камп који се организује у оквиру пројекта "Минералне сировине у школама", Тривићева је истакла да је важно да кабинети хемије и практичне наставе буду опремљени одређеним инструментима, како би се на практичнији начин стицала знања о минералима којима располаже Република Српска.

Тривићева је рекла новинарима да је ресорно министарство у јуну ове године организовало "Талент камп" у којем су учествовали професори са Природно-математичког факултета у Бањалуци, који су ученицима побједницима на републичким такмичењима у природним наукама представили минерале и њихов значај у савременој примјени.

"Развој економија у свијету почива на природним и техничким наукама и ово је начин да наше ученике на другачији начин оспособљавамо и учимо како би знања могли примијенити практично", закључила је Тривићева.

Професор на Природно-математичком факултету у Бањалуци Сузана Готовац Атлагић навела је да је ријеч о промоцији природних и техничких наука.

Атлагићева је рекла да у раду међународног кампа "Материјали без граница" учествују професори из Италије, Мађарске, Њемачке.

Камп се организује на Природно-математичком факултету у Бањалуци у оквиру пројекта "Минералне сировине у школама".

Пројекат "Минерали у школама" финансиран је из програма "Хоризонт Европа" и вриједан је 1,8 милиона евра, а у њему учествује 20 партнера. Траје од 2016. године, све вријеме под вођством Болоњског института ИСОФ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана