Тривић: Остварен велику успјех у практичном сегменту дуалног образовања

Срна
Foto: принтскрин

БАЊАЛУКА- Практична настава код послодаваца Републике Српске, као сегмент дуалног образовања, остварила је велики успјех што потврђује податак да је 2019. године постојало 75 привредних субјеката који су обучавали ученике а у овој години тај број износи 1.063, истакла је данас у Бањалуци министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

"Практичну наставу данас похађа 3.616 ученика. Коначан резултат дуалног образовања јесте да дјеца након школовања остану на радним мјестима и да на тај начин задржимо младе људе да остану у Републици Српској", истакла је Тривићева новинарима, након састанка о уписној политици за школску 2022/2023. годину.

Она је, након састанка са члановима Трипартитног савјетодавног вијећа и Комисије за уписну политику, додала да је Министарство протеклих мјесеци континуирано радило са представницима привреде у циљу проналаска најбољег модела уписне политике у смислу усаглашавања образовања са тржиштем рада.

"Систем дуалног образовања који подразумијева извођење практичне наставе код послодаваца био је добар показатељ колико је важно да наши ученици буду на практичној настави како би били конкуренти на тржишту рада након што заврше средњу школу", нагласила је Тривићева.

Она је рекла да је Министарство усагласило уписне политике са реалним бројем ученика који завршавају девете разреде. "Разговарали смо о приједлогу дефицитарних занимања које ће Влада Републике Српске подржати и ове године са стипендијом од 100 КМ и бесплатним превозом за ученике", рекла је Тривићева.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да је уписном политиком потребно обезбиједити да привреда добије потребне кадрове. "Ми смо данас истакли да привредницима највише требају људи који се баве одржавањем специјалних машина, нових технологија. Истакли смо и податак да рецимо у Котор Вароши имамо 3.500 радника у обућарској индустрији а нису уписали ниједан разред", рекао је Ћорић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је да се поправља стање везано за уписну политику када је ријеч о заинтересованости ученика за упис те локалних заједница и школа за одређене промјене.

"Ми смо данас подржали приједлоге Министарства за дефицитарна занимања. Рекли смо да треба можда размислити да се и престане на досадашњи начин са подршком дефицитарним занимањима у смислу стипендија. Предложили смо да се та средства уложе у опремање школа а да послодавци, који имају потребу за дефицитарна занимањима, обезбиједе кроз стипендије подршку тим занимањима", рекао је Тривић.

Предсједник Актива директора средњих школа регије Приједор Александар Миљешић каже да су у овој регији дефицитарни кувари, конобари, бравари, заваривачи, ЦНЦ оператери, пекари, месари и занимања у оквиру грађевинске струке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана