Тривић: Основна школа "Никола Тесла" биће реконструсана

Срна
Foto: Срна

ДЕРВЕНТА - Основна школа "Никола Тесла" у Дервенти, која има историјску и културну вриједност, биће реконструисана након што је оштећена у земљотресу крајем 2020. године, изјавила је данас министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Тривићева је рекла да је градоначелник Милорад Симић информисао да се ради на пројектно-техничкој документацији и изради финансијског плана реконструкције након чега ће разговарати о инвестицији. Она је након састанка са Симићем рекла новинарима да се у Дервенти завршава са процесом дигитализације у свим основним школама, да ће до љета завршити и увођење у систем интернета свих подручних школа које нису имале ту могућност.

Тривићева је истакла важност провођења дуалног образовања између средњих школа и послодаваца, будући да у Дервети има велики број привредних субјеката гдје средњошколци иду на практичну наставу. Најважније, каже она, да су у техничким и стручним школама опремљени кабинети практичних настава са одређеним бројем машина, гдје се врши и практична настава, али и преквалификација, доквалификација одраслих.

Она је најавила да ће данас обићи школе како би се увјерили да све функционише по питању дигитализације и дуалног образовања што је један од приоритета са стратешким опредјељењем реформе образовања у Републици Српској. Симић је указао на проблем школе "Никола Тесла" која је пресељена у двије средње и једну основну школу, те поновио да је у току израда пројекта реконструкције школе, али да је сада тешко говорити о вриједности радова.

"То је захтјеван посао, објекат је старији од стотину година, а безбједност не смије бити под знаком питања", рекао је Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана