Тривић: Континуирано улагање у едукације запослених у школама и предшколским установама

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је данас у Бањалуци да ресорно министарство у континуитету улаже у едукације свих запослених у образовању у основним и средњим школама, те предшколским установама, што је један од примарних циљева реформе образовања у Српској.

Након Групног савјетовања васпитача јавних и приватних предшколских установа којег је у Бањалуци организовао Републички педагошки завод,Тривићева је новинарима рекла да је фокус савјетовања иновирани програм предшколског васпитања и образовања.

"Тренутно радимо на иновирању предшколског образовања и то је веома важно како би смо могли да примјенимо различите методологије у раду са дјецом у предшколском добу, а Републички педагошки завод у континуитету проводи обуке", истакла је Тривићева.

Она је подсјетила да је ресорно министарство завршило иновирање наставних планова и програма за основне и средње школе, наводећи да је од средњих школа остала још иновација општих Гимназија.

"Све што је уложено у образовни систем, посебно у оне који воде образовни систем и раде са дјецом је најисплативија инвестиција", поручила је Тривићева.

Она је рекла да је у последње три године обухват дјеце која припадају овом узрасту на нивоу Српске повећан за пет одсто, што износи око 2.000 дјеце, док је кроз програм пред полазак у школу којег министарство сваке године финансира са пола милиона КМ укључено 50 одсто дјеце која би требало да пођу у школу, а нису имали прилике да похађају вртиће.

Директор Центра за предшколско образовање и васпитање Бањалука Јелена Куртиновић рекла је новинарима да велику корист од савјетовања имају васпитачи и стручни сарадници у приватном и јавном сектору.

Она је рекла да је директорима предшколских установа корисно на савјетовањима да чују, шта је то ново у струци и на који начин могу правилно да руководе установама и да помогну свим запосленим колегама да на правилан начин раде са дјецом.

"Програм предшколског образовања и васпитања је у служби дјетета и сви заједно морамо да будемо мудри, паметни и довољно едуковани да се нађемо у служби дјетета", закључила је Кутриновићева.

Групни савјетодавно-инструктивни рад за директоре, васпитаче и стручне сараднике јавних и приватних предшколских установа одржава се регионално и у већем броју група до 31. августа.

Групно савјетовање обухвата 676 директора, васпитача и стручних сарадника у предшколским установама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана