Тривић: Два милиона КМ издвојено за санацију основних школа

Срна
Тривић: Два милиона КМ издвојено за санацију основних школа

Министарство просвјете и културе Републике Српске издвојило је ове године два милиона КМ за санацију 24 објекта основних школа, изјавила је ресорни министар Наталија Тривић.

Тривићева је навела да је највише средстава, 170.000 КМ, издвојено за санацију гријања у Основној школи /ОШ/ "Вук Караџић" у Новом Граду, потом 147.373 КМ за замјену столарије у ОШ "Бранислав Нушић" у Бањалуци.

Према њеним ријечима, за фасаду у подручном одјељењу Новоселија ОШ "Милан Ракић" у Карановцу код Бањалуке издвојено је 150.000 КМ.

За санацију у подручном одјељењу Ободник ОШ "Петар Петровић Његош" из Масловара код Котор Вароши издвојено је 121.942 КМ, у подручном одјељењу Батковић ОШ "Свети Сава" у Бијељини 120.000 КМ, у одјељењу Петковци ОШ "Десанка Максимовић" из Челопека код Зворника 112.656 КМ, те у одјељењу Међувође ОШ "Мајка Кнежепољка" у Кнежици у Козарској Дубици 104.250 КМ.

Када је ријеч о средњим школама, чије је финансирање у надлежности јединица локалних самоуправа, Министарство је издвојило у 2021. и 2022. години око 500.000 КМ за санацију кровова, система гријања, мокрих чворова и адаптацију школских простора, саопштено је из ресорног министарства.

Тривићева је нагласила да Влада Републике Српске и Министарство просвјете и културе континуирано улажу у снацију и реконструкцију, као и опремање школских објеката у Републици Српској.

Она је навела да захтјеве школа за санацију и реконструкцију кровова, столарије, поправке или набавке котлова, те комбија рјешавају у складу са приоритетима.

- Трудимо се да једнаке услове за образовање створимо у свим школама, посебно у руралним дијеловима Српске. Само у 2021. години уложено је око 1,6 милиона КМ за ове намјене за око 90 основних и 15 средњих школа, док је у овој години издвојено 2,1 милион КМ за санацију 24 основне школе и пет средњих школа - навела је Тривићева.

Она је нагласила да је у протекле четири године за опремање васпитно-образовних установа опремом и инвестиције у области образовања Министарство издвојило више од 36 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана