Тривић: Дуално образовање за квалификован кадар након средње школе

Срна
Foto: arhiva

БИЈЕЉИНА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић поручила је данас у Бијељини да је циљ овог ресора дуално образовање, како би ђаци након завршетка средње школе били квалификовани за тржиште рада.

"У овој седмици ћемо имати резултате анкете свих средњих стручних школа у Републици Српској о томе са колико послодаваца сарађују, колико је ученика на пракси, као и оцјене послодаваца колико ђака ће по завршетку школовања моћи да остане у систему предузећа", навела је Тривићева. Она је напоменула да сарадња школа са привредом носи двоструку корист - ђаци се оспособљавају и потенцијално себи осигуравају радно мјесто након завршетка средњошколског образовања.

Тривићева, која је данас у Бијељини посјетила Пољопривредну и медицинску школу, рекла је да је та образовна установа једна од двије у Републици Српској која је успјела да се својим капацитетима избори на великом јавном позиву њемачке агенције Развојног фонда за средства потребна за опремање и инфраструктуру кабинета практичне наставе.

"То је један од начина и добрих примјера како Управа школе заједно са привредницима може да иде и ка донаторима, односно свима који подржавају усклађивање образовања и тржишта рада", изјавила је Тривићева новинарима. Она је навела да ресорно министарство, осим што улаже у развој дуалног образовања, велики значај придаје томе да и ђаци који нису код послодавца имају једнаке услове за праксу.

Тривићева је указала да је случај ове бијељинске школе, која је пројектом "Нови приступ образовања у прехрамбеној струци" обезбиједила око 1,2 милиона КМ, један од правих показатеља како је то када је Управа школе квалитетна и сарађује са послодавцима. "Кроз конзорцијум су успјели да аплицирају за средства за побољшање практичне наставе", појаснила је Тривићева.

Она је напоменула да су и послодавци заинтересовани да ђаци из средњих стручних школа у Српској буду оспособљени за потребе тржишта рада, а да је циљ ресорног министарства да средњошколци што већи број часова обављају код послодаваца. "Уско сарађујући са послодавцима, Привредном комором, Унијом удружења послодаваца и Занатско-предузетничком комором, ми смо у претходне три године урадили потпуну ревизију свих занимања, оставили она која су потреба тржишта рада, укључили привреду у креирање наставних планова и програма, јер они знају неопходне трендове у раду који су потребни да би наши ђаци били квалификовани по завршетку школовања. Настављен је и пројекат практичне наставе код послодавца", рекла је Тривићева.

Директор бијељинске Пољопривредне и медицинске школе Зоран Деспотовић рекао је да је ова школа прошла у пројекту карактеристичном за земље западног Балкана. "Школа је дуго радила на овоме и наредних четири-пет година прелазимо на реализацију. Циљ нам је да се удружимо са предузећима и школујемо ђаке који ће бити образовани и стручни", рекао је Деспотовић. Он је додао да ће школа кроз овај пројекат реконструисати своје пекаре и мљекаре, а добиће и лабораторије у којима ће ђаци обављати праксу. "У близини школе код воћњака биће урађена дестилерија за дестилацију етеричних уља и љековитог биља. То је нешто ново за подручје Семберије", напоменуо је Деспотовић и додао да ову школу тренутно похађа 1.030 ђака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана