Тривић: У четири локалне заједнице смјер ЦНЦ оператер и техничар роботике

ГС
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - У четири локалне заједнице имаћемо смјер ЦНЦ оператер, а ново занимање је и техничар роботике, рекла је министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, гостујући у Јутарњем програму РТРС-а, поводом плана уписа у средње школе за наредну школску годину.

Навела је да се до краја марта очекује усвајање уписне политике, а након тога се креће са промоцијом занимања.

- Дјеца се не могу неплански уписивати у школе, а да то није у складу са потребама привреде и тржишта рада - поручила је Тривићева.

Основну школу завршава 9.400 ученика, а приједлогом плана уписа предвиђен је упис око 9.700 ученика у средње школе у наредној школској години, што је реалан план, сачињен на бази трогодишњих показатеља реализације плана уписа у средње школе.

И у наредној школској години Влада Српске ће стипендирати ученике који упишу дефицитарна занимања, са утврђене листе дефицитарних занимања за наредну школску годину, са сто марака и обезбијеђеним трошковима превоза за ученике који путују до школе.

Тривићева је истакла да је затражено од ОЕБС-а да буде повучен уџбеник историје из школа у Федерацији, у којем се ученици уче да су Срби агресори, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана